Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Så onödigt

Inte nog med att sova dåligt i vanliga fall - i natt tappade jag dessutom en värdefull timme! Skämt åsido, det jämnar ut sig. 

I denna förvirrade tid så passar några rader av Dodeka ur sviten Varnande ord  alldeles utmärkt:

     Lavin 

     Livet är inte att leka med
     Du kastar en sten
     Livet apporterar ett skred

Nu har jag i alla fall klarat av tre bloggtexter utan att nämna c.....!  I dag är det lite snudd kanske. 

Men man får försöka distrahera sig på lika sätt men det är  inte lätt. Se där, där kom ett rim. Ja, ord- och bokstavklurigheter ar ett bra tidsfördriv.

Och  kväll ska jag förhoppningsvis chatta med mina barnbarn och lära ut lite nya svenska ord. Jag fick önskemål i söndags om lite godisord och chips och diverse drycker. Lite snårigt. Är man i England och  beställer  chips så får man pommes frites, är det  chips som vi tänker på så heter det crisps. Det är roligt med språk och ibland blir det tokigt.

Jag måste berätta en rolig historia om det där med språkliga missuppfattningar. Det var ett tyskt par som för många år sedan deltog i en sommarkurs i svenska på folkhögskolan. De hade fått problem med en läckande kran och behövde en packning, på tyska Dichtung. Alltså slog de upp ordet i ett lexikon och fick då 1. diktning (litterär verksamhet)  och tänkte inte på att det stod 2. tätning,  packning. Så det gick in i en järnaffär och frågade efter en diktning och fick oförstående blickar 

Vid ett annat tillfälle var det jag själv som fick undrande blickar och lite fniss. Jag skulle säga lock (grytlock) och råkade säga Loch (hål) i stället för Deckel. "Falska vänner" i olika språk kan bli till lustigheter.

Min inre klocka är bara lite över tio men eftersom klockan i datorn visar över elva så är det hög tid för förmiddagskaffe. Kaffe har ingen sommar- eller vintertid!


Dagens citat 😉

Av språket fordras rätt och slätt
att det bär fram det man menar (Konfucius)