Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Inget problem att välja dikt idag. Självklart att det blir dessa kända rader av Erik Axel Karlfeldt Intet är som väntanstider:

     Intet är som väntanstider,
     vårflodsveckor, knoppningstider,
     ingen maj en dager sprider
     som den klarnande april.
     Kom på stigens sista halka,
     skogen ger sin dävna svalka
     och sitt djupa sus därtill.
     Sommarns vällust vill jag skänka
     för de första strån som blänka
     i en dunkel furusänka
     och den första trastens drill.

April kallas i Bondepraktikan "Gräsmånad" och det är ju inte svårt att förstå varför det heter så.

Aprilskämtens historia är dunkel men de tidigaste beläggen för skämtande denna dag härstammar från 1500-talet. I Sverige går sedan att "narra april" tillbaka till 1600-talets mitt

Aprilskämtens koppling till massmedia är belagd från mitten av 1800-talet. Den äldsta kända medievitsen är från 1846, då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om åsnevisning i utkanten av staden. Människor åkte dit och gick runt och letade efter åsnor tills de tittade på varandra och förstod att de själva var åsnor. (Källa: Nordiska museets webbsida).

Det jag själv minns bäst är när Kjell Stenson 1962 fick svenskarna att sätta en nylonstrumpa framför tv-rutan för att få färg-tv och när det visades "autentiska" bilder på hur alla gator och gränder i Gamla stan i Stockholm hade förvandlats till kanaler à la Venedig och att folk fick ta sig fram medelst gondoler. 

I dessa tider kanske media ligger lite lågt med aprilskämt men å andra sidan behöver vi väl alla få in lite roligt i tillvaron. Ha en bra dag!


Dagens citat 😉

Humor är en medicin utan biverkningar (Okänd)