Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det drar ihop sig till påsk, vi är halvvägs i Stilla veckan men i år är det stilla på ett lite annorlunda sätt. Men vi lider ingen nöd här i Blaxhult. Och kungen sa i en intervju, läste jag, att det finns så mycket man kan göra som man inte hunnit med förut. Nu får t o m pensionärerna, som alltid är så upptagna, tid över, ja, detta sista sa inte kungen. Här hemma håller vi på med lite ommöblering och "bostadsanpassning" så jag snubblar runt bland böcker och möbler och diverse annat men det blir nog bra när det blir färdigt. 

Alf Henrikson får ge oss en dikt också idag och även om det är ett par dagar kvar till påskafton så  blir det På tal om påskägg:

     I Gamla Testamentet
     sticker icke en höna upp.
     I hela Iliaden
     gal icke en enda tupp.
     På idel gryn och sallad
     åt sig Pythagoras mätt.
     Han skådade aldrig en toddy
     och aldrig en omelett.
     Det pickade ingen pulla
     vid Solons lagårdsvägg.
     Däremot torde Konfucius
     stundom ha spisat ett ägg.
     Men om du är alldeles kristen till påsk
     bör du hellre betänka ibland
     att samtidigt med Columbus
     steg även hönsen i land.

Ni känner säkerligen till uttrycket Columbi ägg? Det syftar på en enkel och oväntad lösning på ett problem. Columbus sägs ha blivit ombedd att ställa ett ägg upprätt på bordet med den spetsiga änden ner. Han löste problemet genom att knacka sönder skalet en aning så att neränden blev platt.

Men det där påståendet  att Columbus skulle ha haft med höns på sin andra resa 1493 delas inte av alla. På en webbsida (omlet.se) om höns läser jag att hönsen nådde Amerika från bl.a. Påsköarna, Tonga och Samoa ungefår 1350, gott och väl hundra år innan Columbus kom. Kol-14-metoden ska ha bekräftat åldern på funna hönsben och genom analys fastställt likheter med hönsben från Polynesien.


Dagens citat 😉

Rikedomar gör inte en man rikare -
de gör hono bara mer upptagen (Christopher Columbus)