Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

.... nej, nej, nej .... det här var väl onödigt ....

I dessa dagar måste man vara flexibel när det gäller både det ena och det andra. Jag hade just satt in en bild och letat fram ännu en vårdikt av Pälle Näver när jag råkade titta ut geom fönstret. Det blev snabbt bildbyte och och sökande efter en med tanke på vädret mer passande dikt.  Jag återkommer. Frukost först.

Då har jag bestämt mig för ett utdrag ur Dan Anderssons Vårkänning (Kolvaktares visor, 1915). Det ligger ett vemod över Dan Anderssons dikter som passar utmärkt just nu:  

      ......
     Det visslar en bondtrygg stare,
     det skymtar en räv över mon,
     det hoppar en jagad hare -
     jag trampar en mask med skon.
     Jag blev väckt av liv som larmar -
     jag har vaknat i vårens armar,
     och fast hungrig jag strängat min lyra,
    bland alarnas droppande blom,
    är jag rusig av vårens yra,
    där jag går i min fattigdom

Då sjunger påskhelgen på sista versen och vi är "ute på jämna" igen. Hade vi levt för 250 år sedan så hade vi haft ytterligare två röda dagar framför oss, tredjedag resp. fjärdedag påsk. Dessa tredje- och fjärdedagar fanns också vid jul och pingst plus några till. Men 1772 kom den reform som kallas "Den stora helgdagsdöden" då många tidigare helgdagar togs bort. Riksdagen och kungen ansåg att svensken i gemen hade för mycket ledig tid, en tredjedel av årets dagar var lediga och det kostade staten pengar. 

För övrigt kan jag bara nämna  att DN.se nu är öppen med allt innehåll, tidigare var det bara information om coronakrisen som det gick att komma åt som icke-prenumerant. Passa då på att som avkoppling följa vårföljetongen "Resten av allt är vårt" av Emma Hamberg. Den är bara så bra och rolig.

Ha en fortsatt bra dag!


Dagens citat 😉

En tidning är ett vandringsbibliotek
med högt blodtryck (Arthur Baer, amerikansk humorist och kolumnist)