Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Kanske tycker ni att jag är okänslig när jag tycker att vi behöver ha lite humor i dessa dagar när allt bara kretsar kring virus och sjukdom och restriktioner och rädsla. 

Jag httade igår en liten  bok från 1992 Guldkorn om Läkekonster sammanställd av Marie och Christer Topelius med benäget bistånd av Medicinhistoriska museet i Stockholm. Museet, som till största delen lades ner 2005, ligger i Eugeniahemmet vid Karolinska Universitetssjukhuset. Ett bibliotek omfattande ca 5 500 böcker finns kvar samt ett vårdrum och en expedition. Det finns en  hemsida med intressant information och  där man bl.a. kan  göra en virtuell vandring 

Tillbaka till boken! Kapitelrubrikerna är: Redan de gamla grekerna, Kloka ord från H.C. Andersen till Voltaire, Ett gott skratt förlänger livet, Folklig läkedom samt slutligen Lyriskt husapotek. Ur det senare ska ni genast få ett exempel av Anna Maria Lenngren (1754-1817): 

     Doktorn:
     Nå febern är förbi - jo den mixturen.
     Den flaskan sist, den gjorde kuren.
     Ja, den har räddat er, min vän!
     Patienten:
     Helt visst så mycket mer
     som jag ej smakat den.

Visst tvekar man ibland när man läser den "skräckinjagnade" bipacksedeln!

Och så ett exempel ur kapitlet Ett gott skratt ...

Storsångaren Samuel Hybbinette (1876-1939), överläkare vid Sabbatsbergs sjukhus, kunde naturligtvis inte vara tyst under det han opererade utan sjöng av hjärtans lust. En dag kom en elev in från kollegan K H Giertz, som opererade näst intill och bad att professor Hybbinette skulle sluta sjunga, för det störde professor G i hans arbete.

Några dagar senare hade professor G. en svårsövd patient som skrek och vrålade och kräktes. Då uppenbarade sig plötsligt Hybbes 1:a operationssköterska med hälsning från denne, och bad professor Giertz att sluta sjunga för det störde professor H.

Hämnden kan vara ljuv. Jag kommer att tänka på att Birgit Nilsson i något sammanhang berättade  att hon en gång hade att göra med en otroligt arrogant och egotrippad motspelare. Eftersom de skulle sjunga med ansiktena tätt ihop så förberedde sig Birgit inför föreställningen med att äta massor av vitlök. En raffinerad hämnd. Jag minns inte hur historien slutade men jag minns Birgits pärlande skratt när hon berättade. 


Dagens citat 😉

I alla tider har läkarvetenskapen under sin utveckling
mött och bekämpat två hinder: 
auktoriteterna och teorierna (Okänd)