Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Vi får ge oss till tåls lite än ...

Det mulnar på så jag ska passa på att ta en promenad. Återkommer lite senare.

Många timmar senare men det blev plötsligt så mycket som pockade på att tas om hand. För det första tar det sin lilla tid att flytta från ett våningsplan till ett annat och det är mycket som får stuvas undan. Jag har inte lika mycket plats på väggarna i mitt nya krypin så jag får välja ut det som jag absolut inte vill skiljas ifrån. För det andra blev det ju aldrig nåt regn  så det var läge att köra igång tvättmskinen. För det tredje blev det dags för lunch. För det fjärde ...

Jag slår upp Århundradets ordmusik på måfå och får upp nedanstående lilla dikt av Harry Martinson med titeln Museet. Om vi ska tro Göran Hassler så har den här dikten aldrig kommit med i nån diktsamling. "Kanske glömde Martinson helt enkelt bort dikten eller tyckte att den var alltför tidstypisk med sin teknikromantik." Hundlokan står för det evigt oföränderliga, högspänningsledningen för den glada framtidstron. Men, som Hassler skriver, det var "en  dröm om tekniken som senare havererade i rymdeposet Aniara." 

     Först sågo vi hembygdsmuseets monter,
     krinoliner som väldiga getingbon
     och knarrande trappor
     och betsel från Isdal. -
     Så gingo vi ut och mötte
     med en sorts plötslig klarhet två ting:
     Den hundraåriga hundlokan
     och högspänningsledningen
     som visslade över näckrosviken.

Jag har nu hämtat mig från Arne Dahl och tänker ta itu med Karin Smirnoff Vi for upp med mor. Här finns inga regler för vare sig meningsbyggnad, interpunktion, stor eller liten bokstav. Det tar en stund att komma in i stilen. Tredje boken i serien om Jana Kippo, Sen for jag hem,  har nyligen  kommit ut och fullbordat trilogin men i en intervju säger Karin Smirnoff att det är högst troligt att det kommer en fortsättning för hon kan nog inte lämna sina huvudpersoner vind för våg.


Dagens citat 😉

Var inte fånge. Bli inte andra människors gisslan.
Du måste själv bestämma vilka som är auktoriteter
i ditt liv! (Jonas Gardell)