Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"Corinna, Corinna ..."  Spelar just nu Sven-Ingvars version från 1961 men Ray Peterson från 1960 är bättre. Jag kan inte hjälpa att jag associerar med den låten, vart man vänder sig så är det  detta "corona, corona". Inte bara i dagstidningar utan nu också i diverse tidskrifter. Den senaste veckan har jag fått Ica-kuriren, Populär histora, Impuls och Senioren och där tar man i större eller mindre omfattning upp olika aspekter på hur vi ska förhålla oss till denna pandemi. 

Att Senioren fokuserar extra är ju helt förståeligt eftersom nu alla 70+ är på tapeten extra mycket.  "Plötsligt blir den stora majoriteten friska och pigga 70-plussare hopbuntade till en grupp av sköra äldre som måste skyddas. Och ve den som inte vill skyddas ... Det ger eko på sociala medier när några friska äldre handlar i halvtomma saluhallar, och folk hängs ut",  skriver Ingar Skoog, expert på seniorhälsa. Johan Croneman har, för att ta ett annat exempel, i en krönika berättat att han, inte 70 men gråhårig, får kommentarer på stan för att han är ute och underförstått "sprider smitta". Samtidigt ser han uteserveringarna fullproppade med medelålders och yngre ... Nån kanske går och jobbar på ett äldreboende dagen därpå.

Ica-kuriren har artiklar om hur den sociala distanseringen påverkar oss och vi får tips om hur vi ska klara utmaningen och hur vi ska planera för "hemester". Det har ju börjat uppmärksammas mer och mer att oron över situationen är farligare för hälsan än viruset i sig. I övrigt är det den vanliga trivsamma mixen av mat och kultur. Det kan vi inte få för mycket av, inte kultur i allafall.

Impuls, Studieförbundet Vuxenskolans tidning, ger förslag på hemsidor och böcker som kan vara till hjälp för den mentala hälsan och tipsar om hur man digitalt kan delta i olika träffar, kanske delta i en studiecirkel. Här betonas givetvis folkbildningens stora betydelse för människors väl och ve och det skriver jag gärna under på.

Populär historia skulle nog vara fri från corona tänkte jag, och det var den nästan men viruset nämndes en gång i en positiv notis, nämligen att man tipsade läsarna om att  gå in på svenska museers hemsidor och ta del av digitala utställningar och 3D-visningar. Korsorden i samtliga publikationer är befriade från virus (än så länge).

Nättidningar som med militär precision varje dag publicerar det aktuella antalet avlidna följer jag inte längre. Och inte heller kvällstidningarnas spekulationer. Och jag följer ett råd som en granne fick av en släkting som är läkare: Lyssna på Tegnell och titta inte på TV4. 

Jag har för övrigt de senaste två dagarna hållit mig till en deckare där en drönare spelar en viktig roll. Unni Lindell kan konsten att hålla oss fast från början till slutet. Det var snudd att jag måste titta på sista sidan. 

Lite lagom vemod à la Alf Henrikson: Tiden

     Bländverk, sken och villa,
     timmar, dagar och år.
     Tiden, tiden står stilla.
     Det är vi som går.

     Det är livet som glider
     bort i ändlös flod,
     Rymder, avstånd och tider
     står där de alltid stod.

     Stjärnor tänds och förbrinner.
     Världar kommer och far.
     Släktled föds och försvinner.
     Tiden, den står kvar.


Dagens citat 😉

Ibland tror vi att det vi gör
bara är en droppe i havet.
Men havet skulle vara mindre utan den droppen.

(Moder Teresa)