Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Norges nationaldag - det firar vi med en liten dikt av Alf Henrikson Rödblåvitt på Karl Johan:

     Närhelst jag kommer till Oslo minsann,
     sade en svensk resenär,
     nog går man med flggor på Karl Johan
     och nog paraderar man där.

     Det är barnakörer och vad vet jag
     som marscherar av och an.
     Ja, Oslo är festligt varenda dag
     ty flaggan är verkligen grann.
     Det ser man på Karl Johan.
     (DN 1957-06-16)

Men i år blir det lite lugnare firande kan jag tro. Jag har inte koll på hur restriktionerna ser ut i grannlandet. För väldigt många år sedan stod jag bland mängder av norrmän och sjöng med i Ja, vi elsker dette landet ... Det måste ha varit nån minnesceremoni som vi hamnade mitt i. Jag kommer ihåg att de kungliga  deltog och diverse honoratiores men kommer inte ihåg vad det gällde. Men det var roligt ändå. Det var kraft i den sången. 

Och kraft i orden har verkligen Vigdis Hjorth i den nya boken Lärarinnans sång. Det passar bra attnämna den nu när vi redan är inne på det norska. Vi får följa den medelålders Lotte, lärare i dramatik på Konsthögskolan i Oslo och nöjd med sin trygga medelklasstillvaro. Det måste få vara tillåtet att vara nöjd men när hon tackar ja till att låta sistaårsstudenten Tage filma henne för sitt projekt om förhållandet mellan liv och undervisning förändras hennes syn på sig själv. Varför känner hon skam? Är verkligen hennes självbild och arbete livslögner. Varför är det viktigt att vid sidan av bilnyckeln lägga fram inbetalningskort till Läkare utan gränder och Naturskyddsföreningen för att visa ev. besökare att hon visst bryr sig om världen?

Särskilt intressant tycker jag tolkningarna av  Brecht dramatik och man riktigt känner Lottes frustration när hon inte får gehör hos sina ganska uttråkade förstaårselever på skådespelarlinjen som är mer intresserade av sina telefoner. 

Mycket bra bok om än mörk berättelse.   Det är inte bara deckare grannlandets forfattere är bra på.  Heja Norge!


Dagens citat 😉

Sikta mot månen.
Om du skulle missa,
så landar du bland stjärnorna.(Les Brown)