Anna-Majs blogg

Gott och blandat

En motvikt till alla "coronaord" ....

Alf Henrikson gillar att leka med ord - som här i några rader från 1970-09-27

     Diftonger

     Katten säger mjao.
     Taoisterna säger Tao.
     Maoisterna säger Mao.
     Skåningen säger: Va staor pao.

Jag har läst en intressant artikel av Hanna Fahl i DN om att den pågående pandemin lett till en språklig explosion. Nya ord har uppfunnits. Vet ni t.ex. vad en "covidiot" är?  För några månader sedan hade ingen förstått vad man menade med "karantänkilon" eller "tvåmetersregeln". Det är inte bara i Sverige vi finner den språkliga uppfinningsrikedomen. I tyskan hittar vi ord som "Coronaspeck" (viktökningen) och "Geisterspiele" (de spöklika fotbollsmatcher som spelas för tomma läktare.) I England pratar man om "covidivorce" som det lätt kan bli nu när man som par tvingas umgås alldeles för mycket. I Nederländerna är en "coronazi" någon som trakasserar dem som inte följer myndigheternas föreskrifter om avstånd.

Många av de här orden är konstruerade för att ha en komisk effekt och på frågan om var det här behovet av att ha språkligt kul kommer, svarar språkvårdaren  och nyordsredaktören på Språkrådet Ola Karlsson: "Humoristiska ord gör det nog lite lättare att härda ut när det är jobbigt Många har också tid att umgås på sociala medier."

Sara Lövestam, författare till många mycket roliga (sic!) böcker om grammatik säger så här: "Språk är kommunikation, och vi använder humor som smörjmedel i alla sammanhang. När man kommunicerar om allvarliga saker blir det ännu viktigare. Språklig humor är också ofta väldigt snäll i jämförelse med annan humor - det är svårt att bli djupt kränkt av en ordvits."

Det handlar inte bara om nyskapade ord.  Äldre ord, framför allt facktermer, som tidigare kanske bara använts av vårdpersonal och myndigheter, förekommer nu i medierna och har blivit allmängods, t.ex. "social distansering", "superspridare", "droppsmitta" och "flockimmunitet"

Bra att vi har ett  levande språk och att kreativiteten får flöda


Dagens citat 😉

Av språket fordras rätt och slätt
att det bär fram det man menar. (Konfucius)