Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Håll i, håll ut ...

Gökotta och folknykterhetens dag - Kristi himmelsfärdsdag förknippas med båda. I det gamla bondesamhället hade den här dagen en stark ställning inom folktron. Den räknades som den första sommardagen och kallades till exempel "barärmsdagen" eftersom det var startskottet för kvinnor att börja använda ärmlösa bomullsklänningar. Det var också dagen då pojkar och flickor, som annars hölls strängt åtskilda, hade tillåtelse att träffas utan att föräldrarna var med och höll koll. 

Seden att samlas ute och lyssna efter gökens lockrop hade också en vidskeplig aspekt. Ni känner ju till det där med "västergök är bästergök" osv.  Jag är uppmärksam på vädersträcket när (eller snarare om, jag hör en gök. Det sitter i även om jag inte kan säga att jag är lagd åt det vidskepliga hållet.

En ung flicka kunde också räkna antalet "kuku" för att få reda på hur många år det var kvar till bröllopet.

Omkring sekelskiftet 1900 började de svenska folkrörelserna lägga in gökotta i sina program, förmodligen som en manifestation av mötes- och föreningsfriheten. Den socialdemokratiska agitatorn August Palm anordnade flera gökottor i 1880-talets Stockholm. I annonser uppmanades folk att ta med sig picknickkorgen till gökotta i Liljeholmen. Det var i själva verket politiska möten listigt förklädda till picknick, då politiska sammankomster i praktiken var otillåtna vid den här tiden. (Källa: Folkrörelsearkivet för Uppsala län)

Sedan 1925 har den här dagen firats som Folknykterhetens dag. Under min uppväxt firades den här dagen med en parad genom köpingen med orkester och sedan var det tal mm i hembygdsparken eller folkparken. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var ganska långtråkigt.

Vad passar bättre än ett par strofer ur Evert Taubes Vals i gökottan  från 1936:

     Fjärden ligger bland som ett nybonat golv,
     solen går ur havet och häggarna doftar
     och bofinken i busken, som sov klockan tolv,
     vaknar nu och kvittrar, kvitt, kvitt, kvitt, kvitt.
     Nu går vi i båten och skjuter ifrån.
     Vi ska ro till Ängholmars blommande stränder
     med frukost för oss bägge och med grammofon
     ska vi fira gökottan ni och jag.

     Hör, hör, hör göken, fröken, göken gal i väst!
     Fröken, västergök är bästergök,
     norrgök är en torr och tråkig gök,
     men södergöken är dödergök
     och östergöken han är tröstergök,
     men fröken, göken gal i väster nu!
     Hör ni inte göken nu?
     Kuku!
     ...


Dagens citat 😉

Optimisten har säkert lika ofta fel som pessimisten,
men han har roligare (Tore Browaldh)