Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Ny projektidé, Allan! Nä, jag trodde väl det ...

1967-03-08 skrev Alf Henrison den här dagsversen:

     Den sköna tystnaden

     I stadsbibliotekets historiska rum slog mig 
                          ner med en bok.
     Studenter läste vid alla bord, med kunskap var
                          tystnaden mättad.
     Jag minns att i tidningen såg jag en gång en stump
                          av en klagande tok.
     Han ville ha brusande folkliv här, han fann tystnaden
                          mindre klok.
     Ack, tacka vet jag den stumme Grimaud och den 
                          fåmälde Chingachgook,
     den lugne Hjärne, den lärde Bolin till umgänge, tänkte
                          jag lättad.

Som jag skrev häromdagen så går jag omkring med bibliotekshistoria i huvudet. Ställtiden borde vara över och det är dags att sätta igång med historiken men corona orsakar problem för jag har inte tillgång till kommunarkivet under rådande omständigheter. Inte har jag kvar manus till det föredrag jag höll för Rotary en gång "Från tystnad till databrus". Hade säkert hittat ett och annat användbart där, men inget att göra nåt åt.

När det gäller den här dikten så förstår jag Alf Henrison för det var ju en tid då biblioteken skulle göras om till allmänna vardagsrum och allaktivitetshus. Det ska onekligen bli spännande att se hur det nya biblioteket i H-city kommer att bli. Förhoppningsvis blir det lite plats över till tystnad.

Vad är det för "gubbar" den gode Alf syftar på? Hjärne måste ju vara den berömde Urban Hjärne, författare,läkare och naturforskare,, känd för att ha grundat Sveriges första hälsobrunn, Medevi, och för sina insatser att stoppa häxprocesserna 1668-76.

Bolin då? Kan det syfta på den kända juvelerarfirman Bolin månne? Gunnar Bolins omtalade släkthistoria ligger överst i min att-läsa-hög.

Jag är inte så himla bra på klassiker men tror att Grimaud och Chingachgook dyker upp i De tre musketörerna respektive Den siste mohikanen. Rätta mig gärna om jag har fel.

Och för att travestera Povel Ramel i Gräsänkling blues "jag ska köpa nya fiskar för de gamla har tatt slut ..." så "har vi köpt nya plantor för de gamla har tatt slut" = frusit! Nu får vi hoppas slippa fler frostnätter eller också får vi vara lite mer påpassliga!

Dagens citat 😉

Blommor är vilsamma att betrakta.
De har varken känslor eller konflikter. (Sigmund Freud)