Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Så här skriver Alf Henrikson i Pressens tidning i april 1986 och av bifogad illustration av Sven Rydén att döma är det till sig själv han vänder sig:

     Tu Ne Quaesieris 

     Gubbe, din ävlan förskräcker!
     Hejda din vitterlek!
     Det finns redan lektyr så det räcker
     åt all världens bibliotek.
     Det finns redan ett myller av dikter
     som rör alla livets geschäft.
     Beskär dina framtidsutsikter,
     sila ditt vin och håll käft! -
     Ja, mängden av läten förstummar
     envar som törs tänka därpå.
     Låtom oss sno våra tummar
     och slött låta dagarna gå.

Versens titel är hämtad från ett av den romerske poetes Horatius (65 f.Kr. - 8 f.Kr.) och betyder "Fråga inte). Horatius myntade begreppet Carpe diem, som har blivit lite uttjatat och jag tror inte att man ska ta det alltför bokstavligt. Mindfulness är ett modeord och ses lite som ett undermedel men är inte lätt att "utöva" när varenda del av kroppen värker.

Jag sökte lite på nätet och hittade en intressant  artikel i Time från den 28 augusti 2017 där  Matthieu Ricard, med rykte om sig att vara "världens lyckligaste man" och förespråkare för mindfulness - konsten att hitta lugn inom sig själv kritiserar hur rörelsen har utvecklats.Mindfulness - förr en stor del av buddhismen - handlar om något mycket större än att hitta lugnet inom sig själv, som många tror. Det Ricard kallar den sekulära mindfulnessen används i "allt från militärträning till att coacha företagsledare" med syftet att lära sig fokus och koncentration. I den ursprungliga teorin om mindfulness fokuserades inte bara på att finna en sinnesstämning riktad mot det egna välmåendet utan lärde också ut empati. Att koncentrera allt på de egna behoven gör oss inte nödvändigtvis till bättre människor enligt Ricardt. Visst ligger det något i det. Är inte människor idag tillräckligt självfixerade.

Kritikerna hoppas i alla fall att mindfulnessrörelsen ska inse att det inte enbart handlar om att tillgodose det egna behovet utan hjälpa oss att utvecklas som person, något som inte kommer utan moraliskt ansvar.


Dagens citat 😉

Försök att vara lagom klok
annars kommer du att bli galen (Ryskt ordspråk)