Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"Urban, Vilhelmina och Beda, de skola sommaren leda" kan man läsa i Bondepraktikan. Dessa tre första dagar i vecka 22 sades  förutspå  om hur sommarvädret skulle bli. De två senaste dagarna har varit varma och sköna så det är bara att hoppas. Igår var faktiskt första gången jag kunde ta min dagliga byrunda UTAN ytterplagg. Det ni!

Och tro det eller ej men Jan Mårtenson kommer med ännu en Homan. Nu är det äntligen dags för bröllop så man undrar ju om han (Mårtenson) känner på sig att det är på sluttampen. Klart att jag har beställt! Jag vill ha en komplett samling. De senaste årgångarna om den aldrig åldrande antikhandlaren med sin katt har inte varit så lysande men visst finns det en viss mysfaktor bland antikviteterna, vinerna och kulturhistoriska anekdoter och språkligt är böckerna helt OK.

Just nu läser jag Thomas Eriksons Omgiven av motgångar. Jodå, visst känner man igen sig och författaren har glimten i ögat men man får ta det med en nypa salt. För de som har läst nån "omgiven av-bok" och har lite hum om färgerna så kan jag avslöja att jag är så grön man kan bli med en aning blått insprängt här och där. 

Bo Setterlind får avsluta med dikten Fråga i solen:

     Vem är jag?
     Kanske vindens vän?
     En ny Odysseus?

     Ljuva viskning!

     Jag sitter på verandan och läser,
     då och då plockar jag en druva
       från rymdklasen,
     som om allt vore självklart.

    O, druvor, druvor,
    ni gnistrande smycken!
    Med tungans hjälp
    njuter jag ert beröm.

     Och plötsligt:

     En fjäril landar som en snöflinga
        på gräsmattan,
     och ute på vattenvägarna
     glimmar drömbåten.


Dagens citat 😉

Var inte rädd för det långsamma framåtskridandet,
var bara rädd för stillaståendet. (Kinesiskt ordspråk)