Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Ha, ha ...

Alf Henrikson har ett aldrig sinande förråd av små verser som handlar om böcker, läsning, bibliotek. På ett biliotek är det lätt att glömma tid och rum... I Skövde eller nån annanstans - det spelar ingen roll var (om man inte behöver tänka på rimmet):

     Allt vad min själ behövde
     fann jag i rikligt mått
     på biblioteket i Skövde
     som är utomordentligt gott.

     Där satt jag så fängslad på stussen
     i det smakfulla läsrummets ro
     att jag rentav försummade bussen
     som kunde ha fört mig till Hjo.  (DN 1965-06-01)

Apropå det jag skrev igår så kan jag förstå om ni fattar lite sympati för min käre make. Han borde vara van vid det här laget men det är inte utan att han hajar till och ser lite ängslig ut när jag ber om hjälp att flytta på något!

Barbro gillar inte heller att saker och ting hamnar på nya platser så jag tänker ta det lite lugnt ett tag både för hennes och Allans skull.  Men det är klart, lite idéer kan man ju ha så här i isoleringstider.

Idag tänker jag lyfta fram en annan s.k. "coffee table book". Jag har inte så många av den typen men ibland plockar jag fram nån och låter ligga och bläddrar i. Den här heter Författarmiljöer i Stockholm och är skriven av Ludvig Rasmusson med foton av Ulla Montan och kom ut 2002. Här möter vi ett fyrtiotal svenska författare i deras hem eller i andra skrivmiljöer. Många gamla bekanta men också många för mig helt nya namn. Några lämnade oss för flera år sedan som Astrid Lindgren, Per Anders Fogelström, Ivar Lo-Johansson, Tomas Tranströmer, några ganska nyligen som PO Enquist och Kristina Lugn. 

Det passar bra att gotta ner sig i denna bok  nu när längtan till Stockholm är så stark och man råkar vara på fel sida åldersstrecket!


Dagens citat 😉

Diktaren är en varelse som är i stånd att dra ett bloss
på sin pipa och blåsa ut ett ånglok (Jean Cocteau, fransk poet och dramatiker)