Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Hm ....

Idag börjar sommaren och jag ger er den perfekta dikten för denna dag: Lärodikt den första juni. Läs och begrunda Kajenns tänkvärda ord:

     Var glad min själ åt vad du har.
     Nu har du hundra sommardar
     och detta är den första.
     När solens lopp sin ände tar,
     då har du nittionio kvar,
     och någon blir den största.

     Ge noga akt på var du står,
     imorgon är med ens igår,
     det går så fort att vandra.
     Lägg märke till att vad du får,
     är hundra sommardar per år.
     Imorgon är den andra.

När börjar egentligen sommaren? Ja det beror ju på vilken definition man använder, den meteorologiska, astronomiska eller kalendariska. De två första har att göra med dygnsmedeltemperaturen resp sommarsolståndet och höstdagjämning men man kan även  tala om  "en kalendarisk definition av sommar, som säger att den omfattar månaderna juni, juli och augusti" och där har SMHI också hakat på.
(Källa: webbsida Högtider och traditioner)

Mycket enklare, inte sant!  

Nu när biblioteket är stängt så är det väldigt bra att ha en bokintresserad son som förser sin gamla mamma med intressant litteratur. Just nu läser jag författaren och journalisten Lars Ragnar Forssbergs spännande biografi  Ernest Thiel: pengar & passion. Staffan Heimersson kallar boken "... en svensk biografi av anglosaxisk kvalitet." (bra betyg!) Här finns allt:  "... svindlande affärer, framgångssaga, passionerad kärlek, leda, skandaler och fall ... Thiels liv var som en roman" för att citera en recensent i SvD.

Vid förra sekelskiftet var Thiel Sveriges rikaste man och han bygger sitt konstgalleri på Blockhusudden, ett renässanspalats som invigs 1907. Ett intressant levnadsöde och spännande kopplingar med ledande personligheter inom många områden i en omvälvande tid:  bankmän (Knut Wallenberg och Thiel hade  en del affärer ihop, som kunde ifrågasättas, Knut var den djärve medan halvbrodern Marcus var försiktig och gjorde allt för att hålla skutan flytade, om man nu får uttrycka sig så vanvördigt om Enskilda banken), industrimän och inte minst tidens stora författare som Heidenstam och Hjalmar Söderberg. Thiel hade sitt finger med i det mesta. Rikliga utdrag ur dagböcker och brev  ger en extra dimension åt framställningen.


Dagens citat 😉

Auktoritet blir man ögonblickligen här i landet,
bara man en gång uppträder offentligt (Ernest Thiel)