Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Ibland "ramlar man över" gobitar bara så där. Jag letade efter en annan dikt (den av Kajenn från igår, som jag visste att jag hade sett) och då "hittade" jag denna fina sommardikt av Göran Greider: Sommaren begär ingenting.

     Du begär för mycket
     av sommaren.
     Sommaren begär
     ingenting av dig.

     Lägg dig på rygg i gräset.
     Gräset bär dig
     och när du rest dig väntar
     det några timmar
     och reser sig igen:
     Det har all tid i världen.

     Du tror att du har ont om tid.
     Den här gamla björken
     är bräddfull av tid
     och delar med sig när du
     kommer på trädgårdsgången.

     På stenbänken
     sätter sig en fjäril
     för att vila ut från
     allt doftande arbete.
     Den säger: Gör som jag,
     vik ihop dina vingar
     och flyg
     genom dig själv.

     Du begär för mycket
     av sommaren.
     Sommaren
     begär ingenting av dig.

Jag gillar Göran Greider. Han har ibland kallats ett enmans-universitet. På sitt twitterkonto med ca 72 000 följare blandar han synpunkter på regeringens budgethantering med poem om ett land i coronaförlamning, bilder på begonior och en hyllning till sin trogna springer spaniel Stina. Det kan inte vara lätt för en partipolitisk debattör (vänstersosse) att bli folkkär men Greider är nog så nära man kan komma, enligt en intervju av Lisbeth Lundahl i Icakuriren i maj i år . Under intervjuer i offentlig miljö händer det då och då att människor kommer fram och vill hälsa men Lisbeth Lundahl säger sig aldrig ha upplevt en sådan folkmagnet som Göran Greider.      

En annan person som också har kommit att bli folkkär är Leif G W Persson och faktiskt, påpekar intervjuaren, har Greider flera nyttre drag gemensamma med denne: "den generösa hyddan, den brummande rösten, den en gång för alltid valda klädstilen. I Görans fall tillkommer en Einstein-frisyr som signalerar intellekt före fåfänga".

Och naturligtvis måste jag återge det som händer när två bibliotekarier går förbi kaféet  och frågar om han kan tänka sig att ställa upp i sociala medier för en läskampanj som Stockholms stadsbibliotek gör? De har kommit till rätt person. Greider kan omedelbart leverera ett minimanifest: "Gå till bibliotek! Då begår du en demokratisk handling! Läs en bok! Då färdas du inåt istället för att åka på någon dum charterresa", deklarerar han med magstöd. 


Dagens citat 😉

Ett kännetecken på en bra politisk dikt är
att den inte kan missbrukas av fienden (Göran Greider)