Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det har jag också lust att göra ...

Jag släpper inte Greider riktigt än ... hämtat från twitterkontot:

     Poesin trampar inte
     ner ett enda grässtrå.
     Den tar sina jättekliv genom
     biosfären och är borta.
     Där den gått växer vi

Jag är alldeles omtumlad av att ha läst boken om Ernest Thiel som jag berättade om häromdagen. Vilket persongalleri! Thiel gjorde sig ju bekant med de stora författargiganterna  men genom sitt eget första äktenskap blev han släkt med Bonnierfamiljen och genom barns och barnbarns äktenskap så möter vi Helga Henschen, som en tid var gift med Peter Weiss, Sven Lidman, Ragnar Östberg, Susanna (Povel Ramels hustru) för att nämna några. 

Helga Henschens brorsdotter Helena Henschen debuterade 2004 med den mycket intressanta boken I skuggan av ett brott om de von Sydowska morden som utspelade sig i  hennes mors familj.  2008 gav hon ut Hon älskade om farmodern Signe Thiel, dotter till Ernest Thiel. Som ung kvinna i sekelskiftets Sverige revolterar hon mot sin far och sin uppväxt. Hon är borgardottern som syns i Stockholmsvimlet med anarkister och blåstrumpor och rör sig i kretsen runt Ellen Key. Under andra världskriget öppnar hon sitt hem för judiska flyktingar och inför hotet om en tysk ockupation av Sverige deltar hon i arbetet med en svensk motståndsrörelse. Den måste jag läsa! 

Det är inte lätt att hänga med i svängarna för de flesta av de inblandade gifte och skilde sig många gånger och hade dessutom "vänner" vid sidan om.

Det behövdes inga sociala medier eller Hänt i veckan.  Skvallret flödade friskt och det var ett flitigt brevskrivande.

Nu ut i solen!


Dagens citat 😉

Det bästa sättet att hitta en hjälpande hand
är i slutet av din arm (Elmer Leterman)