Anna-Majs blogg

Gott och blandat

I stället för dikt kommer här, denna fantastiska junidag, några rader ur Harry Martinsons Midsommardalen, en samling naturessäer från 1938:

Vi tog hem vallmofrö och sådde. Det kom upp många slags former och färger, alltifrån nästan fyllda till enkla med endast fyra kronblad. Men i mitten satt alltid samma gamla vallmourna. Och efter den korta, nästan parentetiska blomningen liknar vallmolandet ett säreget kolombarium, på varje stängel en konstrik urna. Denna blommas förgänglighet representerar de finare graderna av naturens fjunlättaste hån; endast att se, inte att vidröra. Fröhusets form av urna tycks vilja symbolisera blommans förgänglighet.

I går fick jag en fin present av min alltid lika observante son: en samlad utgåva från 2000 av Harry Martinsons  naturessäer: (Svärmare och harkrank, 1937, Midsommardalen, 1938, Det enkla och det svåra. 1939, Utsikt från en grästuva, 1963).

Annan intressant läsning hittade jag  i SvD:s Morgonrapport, nämligen en artikel med rubriken "Mannen bakom fiaskot", alltså Hans Holmér. Att den mannen fick hålla på så länge som han gjorfde är mycket förvånande men det är klart, han tillhörde ju gänget runt Palme och lär, enligt vad artikelförfattaren Jonas Gummesson skriver, bidragit till att tysta ner skandaler och gå S-regeringens ärenden. Han var inblandad i många "affärer", sjukhusspionen i Göteborg, Geijer, Ebbe Carlsson och annat smått och gott. Vad jag minns av Hans Holmér är framför allt de dagliga showartade tv-framträdandena där han visade upp vapen och pratade om "ljuset i tunneln". Dessutom var han en dålig deckarförfattare.

Och så har en hittills okänd novell av Ernest Hemingway dykt upp i John F. Kennedys presidentbibliotek och publicerats i The New Yorker. Hemingways barnbarn säger att novellen är en "juvel". Månne det stämmer eller är det "fake" och ett sätt att tjäna pengar?. Nej, man får inte vara så misstänksam.


Dagens citat 😉

Tre stora grenar klyva våra hjärnor.
Naturlivet. Kulturlivet. Människolivet.
(Harry Martinson)