Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Var noggrann vid val av skiljetecken ...

Jag vet inte när Alf Henrikson skrev de här raderna men det spelar ingen roll, de tycks alltid vara lika aktuella:

     En enda falsk eller oskön ton kan döda en hel symfoni.
     Ett enda otrevligt faktum kan fördärva en skön teori.
     En enda osnuten idiot kan förgöra en demokrati.

 

Även skiljetecken kan ställa till det. I Språktidninen 2013:5 finns en intressant artikel av Siv Strömquist med överskriften Ordning!  Skiljetecken i skönlitteraturens tjänst. Det är en omarbetning av ett kapitel ur hennes Skiljeteckensboken. 

Milan Kundera t.ex.  lämnade en gång en förläggare bara för att denne försökte byta ut ett semikolon mot kommatecken.

Emily Dickinson publicerade under sitt liv bara en enda dikt och skälet till den återhållsamheten var bestörtningen över att den publicerande tidningen försett hennes dikt A narrow fellow in the grass med ett frågetecken som inte var hennes.

Nils Ferlin slutade inte skriva men våndades svårt för att han glömt ett kommatecken i en dikt som skulle publiceras i DN. Fadäsen upptäcktes för sent och tidningsproduktionen gick inte att hejda. Den ende som kunde ha beordrat omtryck var chefredaktören Herbert Tingsten men han befann sig i USA och gick inte att nå. Desperat undrade då Ferlin om man inte möjligen kunde koppla in regeringen ...

Som Strömquist säger: "För en medveten skribent är valet av det ena skiljetecknet framför det andra, eller kanske av inget skiljetecken alls, allt annat än godtyckligt."

Och till sist. Det är inte bara Sara Lövestam som skriver roligt om grammatik och språk.  Eva Halldinger har t.ex. fritt översatt och anpassat till svenska språket Lynne Truss bok Eats, shoots & leaves. Den svenska titeln blev Komma rätt, komma fel, och komma till punkt  där det på försättsbladet står: "Till minnet av de strejkande tryckeriarbetarna i Sankt Petersburg som år 1905 krävde att få samma ersättning för skiljetecken som för bokstäver, och som därigenom direkt bidrog till den första ryska revolutionen."  (Kan mycket väl tänka mig att det är Eva Halldingers ord. Hon är rolig. )


Dagens citat 😉

Risken med att vara rolig är att folk tror
att man skämtar (Harry Schein)