Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Självklart

Den här dikten av Bengt Cidden Andersson får mig alltid att tänka på min kära mamma. Hon gick bort 2013, drygt hundra år gammal:

     Tre kort på Gunhild Johansson

     Äldsta dottern i Kalmar var hemma
     i helgen och lade håret på mamma Gunhild.
     Nu står Gunhild framför hallspegeln
     i nystruken blus
     hemstickad väst
     och skorna med halvhög klack
     blanka som en dröm.

     I handväskan ligger patientbrickan
     portmonnän, en säkerhetsnål
     och en burk med medicintabletter.
     Man ska vara fin när man ska till doktorn
     även om man har högt blodtryck
     och stickningar i fötterna.

     Gunhild låser dörren
     lägger nyckeln bakom ytterlampan.
     Här finns inget för tjuvar att hämta
     för bankboken och pengarna
     ligger under hyllpapperet och trosorna.

Fortsättning följer!

Då har timmarna runnit undan och jag måste bekänna att jag innan klockan hunnit bli tolv idag hade gjort mig skyldig till två rekommendationsöverträdelser: 1) besöka ett par affärer i centralorten och 2) ta ett wienerbröd till kaffet när jag väl var hemma igen. Men det är ju fredag! Det är varmt och skönt och  jag hoppas verkligen att det håller i sig över helgen.

Jag tar Icakuriren med mig och sätter mig i trädgården. Det är en artikel om författaren Bengt Ohlsson och nu blir jag rätt sugen på att läsa hans nya bok Midsommarnattsdrömmar. Har jag tur kan jag vinna den i tidningens utlottning. Under tiden får jag läsa Gregorius, den bok som Bengt Ohlsson fick Augustpriset för 2004. Jag fick boken av en av deltagarna på seniorkursen på folkhögskolan i Vimmerby för ett antal år sedan men det blev inte av att läsa den då och sedan har den blivit stående. Lätt hänt när det hela tiden kommer nya böcker ... men bättre sent än aldrig. Och jag tror säkert att det går att varva den med biografin om Olle Adolphson (en artist att verkligen bli imponerad av, han var ju större än vad jag har förstått och det är så kul att bli påmind om alla fantastiska visor). Och känner jag för ytterligare omväxling så blir det några sidor då och då om Magnus Gabriel de la Gardies öden och äventyr vid drottning Kristinas hov.

Dagens citat 😉

Dubbelmoral är bra, förlorar man den ena
har man den andra kvar (Henrik Tikkanen)