Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Men innan dess är det obönhörligen städning som gäller. Läs här vad Majken Johansson säger:

     Dammsugarhjärtat inhalerar
     vinklar och vrår slätas ut
     i ett gardinveck sitter tomteolyckan
     och kommenterar. Växterna duschas,
     katten uschas,
     mannen i fåtöljen flyttas ut
     och kuschas. Ifall vi får främmat

Majken Johansson (1930-1993) var under flera decennier en av Sveriges mest hyllad diktare. Hon debuterade 1952 och var en av medlemmarna i den s.k. Lundaskolan,  en grupp av poeter kopplade till Litterära studentklubben i Lund som  bildades i november 1945 i syfte att bana väg för den modernistiska poesin. Tragiska händelser i privatlivet var troligen det som ledde till hennes omvändelse och uppmärksammade verksamhet inom Frälsningsarmén som gjorde henne till en medial personlighet. Hon fortsatte dock att skriva poesi samtidigt som hon brottades  med ett gravt alkoholmissbruk i omgångar och stora psykiska problem. Tidigare opublicerade dikter som gavs ut 2016 ger en fördjupad bild av hennes komplicerade relation till poesi, kristen tro och sjukdom.  (Källa: Göteborgs stadsbiblioteks blogg 21 oktober 2016)

Precis som i "forna dagar", när man slog upp något i en uppslagsbok och blev fast för man hittade så mycket annat som var intressant, så hamnar man på olika sajter på nätet hur lätt som helst. Ibland är det lätt att hita tillbaka till där man började. Det finns så mycket intressant att läsa om Majken Johansson. Jag kommer mycket väl ihåg ståhejet kring henne och reaktionen på hennes nästan obehagligt utlämnande texter. 

I SVT Öppet arkiv finns ett avsnitt av Svenska krusbär från 1997 där Bo Strömstedt berättar om Majken Johansson.

För att övergå till något helt annat - katten Vittass kom hem i morse efter att ha varit ute på sin årliga camping, som i år började ovanligt tidigt, redan i april. Han har gått runt och inspekterat i huset och såg lite misstänksam ut för här är ju lite ommöblerat. Fast för Barbro blir chocken stor, hon hade tänkt sig en lugn och behaglig ålderdom och det är lång till nästa campingsäsong.


Dagens citat 😉

I grund och botten styrs vi alla av samma drifter.
Katten har modet att följa dem (Jim Davis)