Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Tyvärr ...

Även om jag har lämnat ifrån mig min bibliotekshistorik så kan jag inte riktigt släppa ämnet. När jag sitter och googlar och spånar på nätet efter idéer så hittar  jag en masteruppsats från 2013  inom biblioteks- & informationsteknik av Cecilia Johansson med titeln Bibliotekarien som detektiv: representationer av bibliotekarier i detektivromaner som väcker mitt intresse. Det är en lång uppsats, 75 sidor  så jag skummar texten och koncentrerar mig på slutdiskussionen och sammanfattningen. 

I de tolv detektivromaner från den amerikanska och engelska marknaden (för mig okända och jag räknar inte upp dem) som diskuteras framstår inte helt oväntat bilden av bibliotekarien som litteratur-och bokälskande bibliofil, som är noggrann och som älskar att lösa gåtor.  Uppsatsförfattaren kan inte låta bli att fundera över om det är självklart att bibliotekarier är bokälskare. Det är en intressant tanke. Och det där med att  bibliotekarier "extraknäcker" som detektiver är inte så tokigt. Som gammal bibliotekarie fick man lösa många "gåtor" innan datorerna tog över på allvar. Bibliotekarier kan ju arbeta med olika saker förutom med fysiska böcker och tittar man på bibliotekarieutbildningen idag så har den nog mer fokus på information och informationskompetens och datorer. En annan sak som uppsatsens författare har upptäckt är att det fortfarande  finns kvar lite av en stereotyp personbeskrivning gällande både kvinnliga och manliga bibliotekarier. Det får vi leva med. 

Från läsfronten ...

får ni här ett par tips på "böcker om böcker":  Drömbokhandeln av Laurence Cossé, En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell (helt underbar) och Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George. Det finns fler på detta tema men de här tre råkar stå i en av mina bokhyllor.

För övrigt ...

höll jag på att glömma dagens dikt, men här kommer den:

     ALLMÄNNA GENVÄGEN

     Att ta reda på fakta
     går sakta
     men se saker i stort
     går fort
    (Alf Henrikson)

     

Dagens citat 😉

Ingen stor konstnär ser någonsin tingen
som de verkligen är. Gjorde han det
skulle han upphöra att vara konstnär
(Oscar Wilde)