Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det gäller att vara noga med valet av husdjur ...

Det är minsann inte lätt att ta sig fram i centrum i Hultsfred - det blir ett kryssande fram och tillbaka och tvärs igenom "gallerian" - man undrar när det ska bli färdigt. Jag såg en man i rullstol som hade lite svårigheter att ta sig fram utanför apoteket. 

Jag hade glömt att Systemet inte öppnade förrän tio så idag sällade jag mig till den törstiga skara som otåligt trampade utanför (jag stod givetvis på behörigt avstånd, inte för att jag skämdes på nåt sätt). Vi hälsades med ett glatt "gomorron" av personalen. 

Biblioteksbesöket klarades av snabbt och lätt, jag nickade till en i personalen, hämtade mina två böcker från beställningshyllan och lånade dom i apparaten allt utan att behöva säga nåt. Det  kändes lite snopet. 

Från läsfronten ...

En av böckerna jag lånade är Dick Harrisons Herrens år 1398,  en historisk pusseldeckare enligt utsago. Jag har inte läst någon roman av Harrison tidigare men jag blev lite nyfiken på denna eftersom temat påminner mig om de medeltidsdeckare som Ellis Peters (pseudonym för Edith Pargeter) skrev med den fiktive benediktinermunken och örtagårdsmästaren i klostret Shrewsbury i Shropshire i Storbritannien, Cadfael. Handlingen där utspelar sig mellan ca 1135 och 1145 och refererar till flera historiska händelser. 

Jag lånade också Tyska huset av Annette Hess, prisbelönad manusförfattare för film och TV. Serien Weissensee känner ni säkert till. Det här är hennes första roman och jag får säkert tillfälle att komma tillbaka till den framöver. 

För övrigt ...

kan jag berätta att jag i morgon kommer att avsluta "projektet" dikter med september i titeln och jag slutar med två tyska texter. Idag blir det Septembertag av Christian Morgenstern (1871-1914):

    Dies ist des Herbstes leidvoll süsse Klarheit
    die dich befreit, zugleich sie dich bedrängt,   
    wenn das kristallne Gewand der Wahrheit
    sein kühler Geist um Wald und Berge hängt.
    Das ist des Herbstes leidvoll süsse Klarheit
********************************************************
                    En snabb direktöversättning:

                    Detta är höstens ljuva klarhet full av lidande
                      som befriar dig samtidigt som den ansätter dig,
                      när sanningens klädnad av kristall
                      hänger sin kyliga ande runt om skog och berg.
                      Det är höstens ljuva klarhet full av lidande

***************************************************************
Dagens citat 😉

Av historien lär vi oss
att vi inget lär av historien (Friedrich Hegel)