Anna-Majs blogg

Gott och blandat

... och Bokmässa!

En dikt av Lennart Hallström passsar bra, Nyhetspusslet:

    Jag håller mig informerad
    ifrån alla håll jag kan
    Så att jag kan lägga pusslet
    med den helhet som är sann

    Varje pusselbit är viktig
    för att bilden ska bli hel
    Om jag bara har en enda
    ser jag enbart denna del

     

Ett digert "smörgåsbord" att plocka från - bokmässans andra dag. Har just lyssnat på ännu ett angeläget panelsamtal om bildning, utbildning, demokrati, rättigheten till orden. Skönlitteratur möjliggör en fördjupad inblick i andra människors livsvillkor och skapa empati. Det är något som t.ex. Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, har tagit fasta på. Där ingår skönlitteratur i utbildningen. Han deltog även i samtal i går och hade många kloka ord att säga om bildningens betydelse för att bättre kunna orientera sig i en föränderlig och orolig värld. Och läsningens betydelse för barn betonades särskilt och då är det viktigt med utbildade lärare och bibliotekarier som "känner till stigarna i bokskogen" (som det står i en kommentar till en annan programpunkt på samma tema) och kan vägleda eftersom alla har olika behov och olika läsbakgrund. 

Jag tänker på en bok av Lars Hesslind som handlar om nödvändigheten att ha ett språk, Samtal med en kakelvägg. Jag lyssnade till honom på en bokmässa i början på 90-talet. Plockade just fram ett signerat exemplar av boken ifråga, (det blev dyrt att åka på bokmässa), slår upp en sida på måfå och ser: ord = kunskap =bry sig om. Det är som Björn Ranelid säger: Ord skapar mirakel!

Från läsfronten ...

Några mirakel sker inte här men mystiken och frågetecknen tätnar i den avlägset belägna isländska byn (10 invånare) Skálar.

För övrigt ...

har jag prickat för en programpunkt kl. 14:30, då Guillou pratar om den avslutande delen i sin släkthistoria och jag tänker avsluta min mässdag med ett digitalt Crimetime Afternoon Tea med bl.a. Hans Rosenfeldt, Tina Frennstedt och Mari Jungstedt kl. 15-16, där vi uppmanas att plocka fram scones och vår finaste tekopp. 


Dagens citat 😉

"Att barn med ett bra ordförråd klarar sig bättre ute i samhället finns det bevis på. Den som har språket som verktyg, behöver inte hävda sig med knogjärn och andra vapen för att visa sig stark." (Lars Hesslind)