Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Denna katt, sittande på fönsterkarmen, vet intet om Trumps skatteavdrag för hårbehandling och det är befriande. (Göran Greiders twitterinlägg i går, kunde inte motstå frestelsen att "låna" detta)

Visserligen är det inte oktober än men jag tar den här dikten i alla fall för jag tycker den är så träffande:  Dagar av Bengt Cidden Andersson

     Som en gammal tant
     med rollator
     kommer oktobers dagar.

     Lite försiktigt
     men
     det blir en morgon
     och
     det blir en kväll.

     Vi hinner arbeta
     och handla
     i ljuset
     sedan sätter vi oss
     i tv-sofforna
     och väntar
     på att tiden ska gå.

     Tid har vi inte
     för vi är på språng
     mot framtiden
     för Sverige
     ur livet

Idag är jag inte riktigt sams med bloggprogrammet men det får bli vad det blir. Jag vågar inte börja laborera med det för då försvinner väl alltihop.

I eftermiddag ska jag en sväng till Vimmerby där en obehaglig ögonbottenundersökning väntar. Ja, det låter kanske larvigt men jag tycker den är obehaglig men ack så nödvändig och man ska vara glad att det hålls koll. Lite angenämare blir det efteråt att besöka bokhandeln. 25 % rabatt på allt så något får jag säkerligen med mig hem.

På hemvägen tar vi rundan via Hultsfred för att sätta blommor i minneslunden eftersom det i morgon är 25 år sedan pappa gick bort.

Från läsfronten ...

Jo, jag började läsa Tyska huset igår. Boken handlar om tolken Eva Bruhn och hennes arbete under Auschwitzrättegångarna i Frankfurt. Detta skapar frågor hos henne varför föräldrarna och många andra inte vill prata om det förflutna. "Om allt din familj berättat var en lögn, hur långt skulle du då vara beredd att gå för att hitta sanningen"? Det här är fiktion men jag tänker på en annan bok som är självbiografisk som tar upp samma problematik. Rainer Höss, barnbarn till Rudolf Höss, beskriver hur det är att leva med insikten att hans farfar var massmördare. Han är den ende i familjen som har velat prata om detta och försöka förstå och i någon mån gottgöra, men det har lett till brytningar och hat i familj och bland släktingar och han har blivit kallad förrädare. Han finns på Youtube bl.a. Boken i fråga Das Erbe des Kommandanten tror jag inte finns översatt men förhoppningsvis blir den det. 

För övrigt ...

ska jag  börja fundera på vad jag ska laga till lunch. Saknar min hjälpkock!

Dagens citat

Alla människor är människor, men det är inte alla
människor som är mänskliga (Ungerskt ordspråk)