Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Från Werner Aspenströms diktsamling Litania (1952) är följande dikt hämtad:

     OKTOBER
     Spindlarna lappar sina trasiga nät 
     — du dröjer dig kvar i sommaren.

     Men vinden vrider sig sakta mot norr,
     även för astrarna återstår endast att dö.

     Och fastän elden knastrande brinner,
     känner du lukten av syra och svart gräs.

     En morgon vaknar du vid hundskall:
     oktober skäller som en raggig hund.

När vi säger "höstväder" så menar vi väl för det mesta att det är lite grått, lite småregnigt och blåsigt, inte sant. Perfekt läsväder med andra ord. Fast för mig är det jämt läsväder 🙂

Jag skrev ju häromdagen om att jag gillar böcker om England. Jag är obotlig anglofil. Nu får jag ett tips av Linda Skugge, Ladies av Johan Hakelius från 2010 som passande nog finns tillgänglig i pocket. "Oerhört roligt om engelskt adelsliv", säger Linda. Det låter perfekt för mig så en beställning har redan gått iväg till Bokus. Det kostar nästan lika mycket (sånär som på fem kronor) att ta bilen in till stan fram och tillbaka  för att få känna att man slår vakt om den fysiska butiken, men i min ålder får man lov att tänka vad som är bekvämast. Inte tänker jag känna "näthandelsskam" och inte bryr jag mig om "flygskam" eller köttskam" heller.

Från läsfronten ...

Det är många intressanta böcker på gång och jag ser fram emot Nils Uddenbergs Ensam med katt, som både Allan och Thomas kommer att läsa,  och Johan Cronemans självbiografi Jag är olycklig här, som enligt recensionen i DN igår "är lika full av sorg som hans veckoask med mediciner" men själv hävdar den skarpe journalisten att han är en glad person.

För övrigt ...

är det dags att börja skära vitkålen till dagens lunch, extra lyxig kålpudding.Smaskens!


Dagens citat 😉

Livets väv är densamma vare sig man nöter ut den
skrattande eller gråtande (Japanskt ordspråk)