Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Som jag sagt tidigare så har jag inte hittat så många dikter som har oktober i titeln (höstdikter finns det hur många som helst) och de två svenska som jag har kvar på lager är ganska så mollbetonade. Därför får det bli en tysk dikt av Theodor Storm (1817-1888) som heter Oktoberlied och vars första strof har en litet muntrare klang:

     Der Nebel steigt, es fällt das Laub;
     Schenk ein den Wein, den holden!
     Wir wollen uns den grauen Tag
     Vergolden, ja vergolden!
     Und geht es drauβen noch so toll,
     Unchristlich oder christlich,
     ist doch die Welt, die schöne Welt,
     So gänzlich unverwüstlich! 
***
          Råöversättning:

           OKTOBERSÅNG
           Dimman stiger, lövverket faller;
           Häll upp vinet, det ljuva!
           Den grå dagen vill vi förgylla,
           ja, förgylla!
           Och går det vilt till därute,
           kristligt eller okristligt,
           är ändå världen, den sköna världen,
           så helt och hållet omöjlig att förstöra. 

Så var då veckans besök i mataffär och bibliotek avklarat. Det blir i regel tre böcker vid varje biblioteksbesök. Lite konstigt känns det, jag säger det igen, att lämna tillbaka, hämta från beställningshyllan och låna helt på egen hand utan att träffa någon i personalen. Smidigt naturligtvis, och bra med tanke på koronasituationen men det kan inte hjälpas att det känns lite tomt, i alla fall för mig som är van vid den gamla icke-digitala personal-låntagarkontakten. Jag vänjer mig nog.

Återkommer om en stund. Jag märker att det inte är så lyckat att ha ett öga ut i köket och samtidigt skriva. Det är lätt att trycka på fel knapp, har redan prövat det två gånger! Tänk att det ska vara så svårt att lära en hund (!) sitta.

Det blev en lång paus för efter lunchen så ville jag kolla på Andreas T. Olsson  på SVT Play och föreställningen Kulturbärarna. En fantastisk skådespelare, denne Andreas T. Olsson. Thomas och jag såg förra året Sufflören på Dramaten och vi blev båda otroligt fascinerade. 

Från läsfronten ...

Böckerna jag köpt senaste tiden får vila ett tag till för två av de nya böcker jag hämtade på biblioteket idag, Kjell Westös Tritonus och Jonas Jonassons Hämnden är ljuv AB har kort lånetid. Sara Lövestams Handbok för språkpoliser får jag behålla lite längre. Jag börjar med Tritonus. Jag lyssnade på ett intressant samtal under bokmässan med bl.a. Kjell Westö och Alex Schulman  om relationer, familj, gemenskap och ensamhet. Jag tyckte förresten om Westös bok från 2017 Den svavelgula himlen.

För övrigt ...

ska Allan ha en eloge för att han påminde om att köpa saffran till kommande helgs fiskgryta. Även om det stod på inköpslappen så hade jag glömt det när vi väl kom till kassan.


Dagens citat 😉

Vänskap föds i det ögonblick när en person säger till
en annan: Va? Du också? Jag trodde det bara var jag"  
(C.S. Lewis)