Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Bokklubbar är inget nytt fenomen ...

Idag är det brittsommarväder och nu struntar jag i molltyngda oktoberverser och tar några glada rader signerade Alf Henrikson. Brittsommarsolen kunde läsas i DN den 6 oktober 1968:

     Brittsommarsolen är skön att betrakta.
     Den lyser på kålhuvun, astrar och slån,
     gubbstruttar, katter och andra fakta
     utan mannamån.

Är det fler än jag som när ni hör ordet mannamån genast tänker på Karl-Bertil Jonsson och hur han lägger paketet från faster Märta i säcken för utdelning till fattiga: Ingen mannamån. Lika för alla.

Jag hittade ett nummer av Språktidningen i högen med "att läsa" och det bjöd som vanligt på mycket intressant. Man lär så länge man lever heter det ju och här är några nya ord som kan vara bra att känna till så man kan hänga med i debatten. 1, Immunitetspass = visar att en person har antikroppar mot coronaviruset 2. Cirkulent = en person som ägnar sig åt  hållbar konsumtion (hyr, byter, lånar, vårdar och köper begagnat) 3. R-tal (visar hur en smitta sprider sig, t.ex. 2= en sjuk sprider smittan till två personer) 4. Hobbyepidemiolog = har sin egen syn på hur coronakrisen bör hanteras (har vi otroligt många av i Sverige). 

Och så kan man läsa om att Alkis är ett vanligt förnamn i Grekland men när en grekisk man, som vid flytten till Sverige först hade valt ett annat tilltalsnamn, ville lägga till Alkis som mellannamn blev det stopp i Förvaltningsrätten med motiveringen att det skulle kunna leda till obehag. Det kan man nog skriva under på!

Från läsfronten ...

kan rapporteras att Tritonus av Kjell Westö är så himla bra. Livet i den överdådiga villan ute i skärgården blir inte riktigt vad stjärndirigenten Brander hoppas på. En rad motgångar går illa åt självbilden och på en liten ort går det inte att fly in i anonymiteten. Här blir man delaktig, på gott och ont. hela tiden en pendling mellan dissonans och harmoni som ju titeln anspelar på. (Tritonus = musikalisk term för ett intervall som spänner tre heltoner, en dissonant klang som ofta används i skräckfilmsmusik som Wikipedia förklarar det.) 

För övrigt ...

kom jag just på att jag glömt att äta frukost


Dagens citat😉

Det finns ett släktskap och ett inre förhållande
mellan själen och ton och rytm (Aristoteles)