Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Lite regnigt och grått idag - då passar Dodekas lilla dikt Oktober ur sviten 12 dikter om ett år bra:

     Trots
     några eftersläntrande varma dagar
     tänker de missnöjda träden
     reklamera sitt lövavfall
     till sin skapare

Vecka 41 går mot sitt slut och jag slår upp Slas "evighetsårsbok" Vad man ser och hedrar för att läsa vad han har att säga om den veckan. Eftersom de här senaste dagarna har handlat mycket om poesi så måste jag återge denna lilla historia. Slas nämner konstnären Ernst Norling. Denne skåning skrev också memoarböcker och i en av dem berättar han om hur Ellen Key blir tvärilsken på Rainer Maria Rilke, som Norling bjudit in till sitt hus. (Som en liten upplysning kan nämnas att Rilke betraktas som en av det tyska språkets främsta poeter). Anledningen till att hon blev så arg var att Rilke hellre samtalade med unga damer på uteverandan än diskuterade Keys Missbrukad kvinnokraft inne i salongen.

Slas säger att han förstår Rilke i det fallet för denne lär någonstans ha skrivit att "hans högsta önskan var att sitta på en solig veranda och klia en trogen hund och veta allt om unga kvinnor".

Från läsfronten ...

Idag läser jag helt säkert klart Tritonus. I morgondagens Babel kommer Westö att medverka så då vet jag vad jag ska börja måndagsmorgonens Play-session  med. 

För övrigt ...

bjuder kultursidornaq i dagens Vimmerby tidning på för undertecknad passande läsning: nordiska deckarförfattare.


Dagens citat 😉

Och jag som trodde att Nobelpriset till Louise Glück skulle lugna ner
svensk politik! (Göran Greider på Twitter)