Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Sköna söndag ...

Länge sedan jag hämtade något från Per-Eric Munthers funderingar i diktform. Den här passar bra en lugn och fridfull söndagsmorgon i oktober: Ögonblick (ur En underbar saga, 2019)

     Ett ögonblick är allt för kort,
     men för visso en del av livet.
     Om det nu snabbt flyr bort
     kanske förändras perspektivet.
     Kanske som i en flört,
     kanske blir man helt bestört.

     En blick, ett möte, en kort sekund,
     kan väcka känslor heta.
     Ett ögonblick, i denna stund,
     då vi kan vara helt diskreta.
     Vi måste ge oss tid.
     Vi måste känna frid.

     Vi kan inte bygga vårt liv på korta stunder.
     Vi måste på livet få perspektiv.
     Så kanske vi får uppleva under
     i vårt snabba pulserande liv.
     Kanske blir vår identitet
     något absolut konkret?

***

Min favoritkåsör skriver i en krönika i senaste numret av Icakuriren att han en kväll passerar Rune Andersson sittande på en bänk. Vem är det,  hinner jag tänka innan jag läser vidare. Javisst ja, det är han som var populär under den s.k. visvåg som drog fram under 60- och 70-talen och han sjöng ofta tillsammans med Bengt Sändh och Finn Zetterholm. Det var inte alltid så "rumsrena" visor och det skulle inte förvåna mig om en eller annan låt inte fick spelas i radion. Jag minns att sådant hände! Vad jag inte kände till är att han tonsatt en statlig utredning och det är han nog ensam om. Mest känd är han kanske för skivan från 1974 Var mig nära: kärleksvisor på svenska med Lena Nyman, som han förresten var gift med ett par år i slutet av 70-talet. Jag citerar Croneman: "Han skrev om gamla tanter på ett sätt som ingen annan gjort vare sig förr eller senare". 

Från läsfronten ...

Det var intressant att läsa Ann Rosmans Efterord om researcharbetet till den historiska delen av Marvatten, tiden före och efter den stora branden i Marstrand 1867. En släktforskares digra arbete var till stor hjälp när den tragiska historien rullades upp. Väldigt sorgligt!

Nu blir det i alla fall äntligen dags för Göran Greiders Hon vars hjärta var som mitt, som nog också är lite sorglig på sitt sätt och för att komma i stämning får Spotify bjuda på en av mina absoluta favoriterinspelningar där Thorstein Bergman tolkar Dan Andersson, den enligt min mening bästa tolkningen någonsin. 

För övrigt ..

ska det bli så roligt att senare idag få chatta med mina älskade barnbarn i England. Undrar just om det fortfarande är home schooling som gäller för Finley?


Dagens citat 😉

“Finns det något visare än att lära sig av andras erfarenheter? (Voltaire)