Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Ja, visst är det så att tankarna ibland virvlar runt som höstlöven utanför fönstret just nu. Jag pratade just med grannen och hon sa att hon blev så nedstämd av att läsa den dagliga tidningen. Är det inte korona så är det bränder och stölder och inbrott. 

Jag hittade en  dikt av Tommy Olofsson som ger en bra bild av livet :

     OM HÄRLIGA DAGAR
     Vissa dagar bär, man lyfter,
     svävar omkring med sin lycka.
     Färgerna vilar lättjefullt
     på sina föremål.
     Ljuden skojar vänligt med öronen.
     Fötterna är varma, huvudet svalt.
     Tankarna åker skridskor på blankis.
     De genomför alla tänkbara figurer
     utan att förlora balansen.
     Man kan sitta i lugn och ro,
     nysta ihop slingorna av sitt
     ihoprafsade liv.

     Andra dagar,
     andra dagar ska vi inte tala om.

Tommy Olofsson, f. 1950, är poet och litteraturvetare och professor emeritus vid Linnéuniversitetet. Han var under många år verksam som kritiker i SvD.

🙂🙂🙂

Jag har ett 50-tal sidor kvar av Illvilja. Olidligt spännande så det gäller att inte läsa för fort. Det ska bli intressant att se om jag har gissat rätt på gärningsman eller om jag har låtit mig luras. 

Framåt eftermiddagen tänker jag ägna mig lite åt historia som motvikt. Motvikt är kanske inte rätta ordet för här blir det också mord och elände, men i betydligt större skala och i annat sammanhang - Stockholms blodbad. Vad var bakgrunden? David Lindén har i sina nya bok gått tillbaka till ursprungskällorna för att "tvätta bort 500 år av nationalistisk fernissa", som det står i baksidestexten och jag citerar vidare. "Fram träder en liten och maktfullkomlig elit av danska, norska och svenska män och kvinnor som nästan alla är släkt med varandra" och liksom i Game of Thrones "är de redo att gå över lik för att säkra den egna familjens maktposition". Känns temat igen? 

Ha en  trevlig fortsättning på lillelördagen!


Dagens citat 😉

Det är inte monumenten som lär oss historia. Det är ruinerna.(Carl Hammarén)