Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det är ett tag sen jag hade någonting av Lennart Hallström men idag hittade jag en ny dikt på hans hemsida, Verkligheten:

     Vad var det egentligen
     som vi inte såg komma?

     Vad var det egentligen
     som vi har varit för naiva för att se?

     Vad är det egentligen
     som gång på gång är helt oacceptabelt?

     Svaret är detsamma på alla tre frågorna:

     Det var verkligheten som
     vi inte såg komma
     Det var verkligheten som vi har
     varit för naiva för att se
     Det är verkligheten som gång på gång
     är helt oacceptabel

*****

Om ett par dagar är det Allhelgona. När Allan var aktiv bonde tyckte han att det var den bästa helgen på hela året: djuren var inne, allt utearbete var avklarat, veden huggen ... 

Själv har jag alltid tyckt om den här helgen. En liten, liten, liten adventskänsla smyger sig på. Det är lugn och ro och det finns gott om tid till eftertanke.  Patricia Tudor Sandahl har jag pratat om tidigare , men det är nog längesedan. Av vissa anledningar plockade jag i morse fram en av hennes böcker, som heter just Eftertankar. Ur den plockar jag detta:

En sökare bad sin guru att berätta hur han bar sig åt för att finna inre ro. "När jag går så går jag", sade mästaren. "När jag äter så äter jag, när jag sitter så sitter jag." "Vad enkelt!" sade mannen. "Det kan jag redan." "Det tror jag inte", löd svaret. "När du går är du redan framme. När du äter tänker du på vad du ska göra sen. När du sitter är du på väg att stå!" Jag känner mig träffad av denna historia. (Eftertankar, 2003, s. 135)

Det gör jag också!

*****

Dagens citat 😉

Bara vi lär oss av verkligheten kan vi förändra den
(Berthold Brecht)