En dikt av Alf Henrikson med passande titel: Allhelgona
Ljuslågor brfinner på gravarna
för de bortgångna innehavarna.
Dessa kan svårligen se dem
och livet kan ingenting ge dem.
Så ljusen är till för de levande
Som söker ett svar på frågorna.
Osäkra, hjälplösa, trevande
tänder vi lågorna.
*****
Kärt barn har många namn och ibland kan det uppstå språklig förvirring när man kollar i almanackan. Alla helgons dag firades före 1953 alltid den 1 november men infaller numera en lördag under perioden 31 oktober till 6 november, Efter en motion i riksdagen beslutades nämligen att skapa ytterligare en ledig dag under hösten och lördag var på den tiden arbetsdag. Men eftersom man inte ville inskränka på kyrkans rätt att fira denna högtid på den traditionella dagen, den 1 november, kallas den Allhelgonadagen. Därför finns både en Alla helgons dag och en Allhelgonadag i almanackan. Söndagen efter Alla helgons dag heter Alla själars dag.
*****
Och så har vi då kommit in i vintermånaden november om vi ska gå efter bondepraktikan, där vi också kan läsa följande om denna dag, Allhelgonadagen:
Gack i skogen Allhelgonadag, och uppleta en rå ek eller bok,
skär därav en spån, om denna spånen är torr,
betyder det en varm vinter, är han fuktig,
då bliver vintren kall
Nja, Allan känner inte för det ... sorry!
*****
Ni undrar kanske hur det ser ut på läsfronten? Jo, jag varvar två böcker, dels David Lindéns Stockholms blodbad (folk var väldigt duktiga på att intrigera och luras på 1500-talet) och Johan Hakelius Ladies, om ett antal mycket speciella engelska damer, riktigt roligt skrivet.
David Lindén får ju lite på pälsen av Dick Harrison, som förmodligen är lite sur för att inte ha blivit inkopplad på TV-serien om drottningar, men det är inte första gången Harrison mopsar upp sig. Han var väldigt nedlåtande mot Herman Lindquist en gång i tiden. Lite sandlådebeteende kan tyckas.
Dagens citat 🙃
För börsspekulanter är februari en av de farligaste månaderna. De andra är juli, januari, september, april, november, maj, mars, juni, december, augusti och oktober.
(Mark Twain)