Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Jag tror katten heter Donald ...

På tal om att vara dålig förlorare. En morbror till mig var exceptionell i det fallet. Han spelade gärna schack men när han förlorade sa han alltid: Det var bara övning så det gillas inte. Nu börjar vi om...

Idag när det är meningen att vi ska fira Lejonet från Norden så plockar jag fram Alf Henriksons mycket roliga Nationalbok. Texter i patriotiska ämnen, sammanställd av sonen Lars Weck och utgiven 2003 av Alf Henrikson-sällskapet. Jag hittar inget om Gustav II Adolf men mycket annat alltid med en humoristisk glimt. Versen nedan återfinns också i samlingen Varvet kring solen från 1959.

     Ingen bör påstå att Sverige står främst bland nationerna
     när det gäller att skriva och räkna, orera och slåss.
     Inom lärdom och bildning bor sällan de stora kanonerna
     i vår kyliga avkrok, fast många tycks tro det förstås.
     Inom konst och musik är vi långt ifrån huvudpersonerna
     och på forskningens himlavalv lyser vi icke som bloss.
     Men vi odlar de flesta och vackraste kökspelargonerna,
     och det är en ära som ingen kan frånkänna oss.

*****

För övrigt befinner jag mig från och med i morse i nyhetskarantän för att inte rasa ihop alldeles i rådande mediehysteri gällande pandemin. Saklig information försvinner bland rena krigsrubriker. Så, jag stänger ner nyhetsappar och sätter i öronproppar och följer bara helt "säkra" inlägg på fb, insta, mejl  och messenger. Och Allan har yttrandeförbud. Var det någon som sa struts? Jag vill gärna ha ett lugnt veckoslut bara och tänker för övrigt hålla mig inom ägogränserna. Det får bli en digital Gustav Adolfbakelse.

*****

Dagens citat 🙃

Alla får så mycket information under dagens lopp att de mister sitt sunda förnuft (Gertrude Stein)