Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Den här är en av mina favoritdikter, Jag har haft den flera gånger tidigare men den tål att läsas och begrundas: I livets villervalla av Nils Ferlin (En döddansares visor, 1930).

     I livets villervalla
     vi gå på skilda håll.
     Vi mötas och vi spela
     vår roll -

     Vi dölja våra tankar,
     vi dölja våra sår
     och vårt hjärta som bankar
     och slår -

     Vi haka våra skyltar
     var morgon på vår grind
     och prata om väder
     o ch vind -

     I livets villervalla
     så nära vi gå -
     men så fjärran från varandra
     ändå.

*****

Firandet av Fars dag kommer som så många andra sedvänjor från USA där en kvinna i Spokane i staten Washington ville hedra sin far för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm. Detta hände 1910. Initiativet spredf sig och 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén men det dröjde till 1966 innan Lindon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.

Seden kom till Sverige 1931 och firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten  till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. 

*****

Men ibland har Amerika varit på efterkälken och det gällde kaffedrickandet, där det dröjde ända till 1770-talet innan kaffe började drickas i stor skala även om det odlades innan dess i bl.a. Sydamerika och Karibien. I det osmanska riket, framför allt Turkiet, öppnades redan i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet särskilda kaffehus. Genom handelsförbindelser med Venedig spreds kaffedrickandet till Europa och 1645 öppnades det första kaffehuset i just Venedig. 

*****

Jag tar en kopp kaffe och läser Ormen i Essex, en intressant skildring av det viktorianska England med klasskillnader, kvinnors försök till frigörelse, förhållandet till religion och vetenskap. 

"Gotisk historisk roman som imponerar" säger en recensent.

"En otroligt platt och livlös bok som trots ett vackert språk som inte gav mig en tillräckligt tillfredsställande läsupplevelse" säger en annan.

Det kan bli en underhållande diskussion i en bokcirkel!

*****


Dagens citat 😉

Är ni på det klara med att om fyradagarsvecka införs, så blir vi lurade på en lunchrast och två kafferaster
(Okänd)