Anna-Majs blogg

Gott och blandat

En balanserad frukost är viktig om vi ska klara fredagen den trettonde ...

Dagens dikt får bli en favorit i repris, Så här diktar Lennart Hellsing i Fredagen den trettonde (Verserade tankar, 1999):

     Fredagen den trettonde är inne
     hänger som ett svärd över ens sinne.
     Lyckans hjul har stoppat upp och stannat.
     Vem har denna stackars dag förbannat?
     Var det Tycho Brahe, asronomen
     som i stjärnorna sett onda omen?
     Jeremias, Job och hon Kassandra
     kan väl misstänkas bland många andra.
     En som underlät att ropa: Bravo!
     var den olycksfödde bonden Pavo.
     Gammalt skrock är dumheter, sa Nicke,
     men ur sängen stiger jag dock icke.
     Inte för jag tror sånt där är riktigt
     bäst är ändå taga det försiktigt.

*****

Den 13 november var planerad att bli en väldigt lycklig dag för Allan. Framåt kvällen skulle Monika dyka upp för fadern helt överraskande men så kom ett elakt virus och förstörde alltihop. Eller rättare sagt, det hade som bekant funnits länge men när denna resa bestämdes hade läget blivit lugnare, Sverige var inte rödlistat för britterna och här i landet trodde man att läget var någorlunda under kontroll. Men ack, vad vi bedrog oss. Tråkigt framför allt för jubilaren i Blaxhult men också för Monkan som verkligen hade längtat så.

Det kunde i och för sig vara värre och det finns ju skajp! Och som Monika sa: Vi försökte i alla fall!

Vad var det nu han sa, den gode Verner von Heidenstam? - "Det är skönare lyss till en sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge".

 

*****

Det har inte blivit så väldigt mycket sammanhängande läsning den här veckan av olika anledningar, jag har läst lite här och där, men i går kväll läste jag i alla fall ut Ormen i Essex av Sarah Perry. I en avslutande kommentar berättar Perry om vilka böcker som ligger till grund för den egna boken och hon konstaterar att den viktorianska eran inte alls var så pryd och förslavad av religion och uppförandekoder och fascination för det okända. Det fanns präster som ansåg att tro och vetande inte uteslöt vartannat. Mycket av sociala problem och politiskt rävspel skulle platsa i dagens nyhetsflöde. Och jag måste få citera några rader: "Den som har för vana att föreställa sig den viktorianska kvinnan som någon som ständigt får dåndimpen medan hennes polisongförsedde make tittar på, gör klokt i att läsa Rachel Holmes biografi över Elinor Marx (2013). I förordet skriver författaren "Feminismen inleddes på 1870-talet, inte på 1970-talet."

Egentligen skulle jag vilja fördjupa mig i nåt riktigt spännande men eftersom jag har lite att stå i idag så är det lugnast att ta något som går bra att läsa i småportioner t.ex. Bodil Malmstens samlade loggböcker Det är tvåhundrasextio mil mellan Fininstère & Stockholm.

*****

Dagens citat 😉

Av tio farhågor är det minst nio som aldrig
blir verklighet (Winston Churchill)