Anna-Majs blogg

Gott och blandat

I DN 1965-11-20 skrev Alf Henrikson Tröst i november, en dagsvers som känns lika aktuell så här nästan på dagen 55 år senare, "The same ...  as every November".

     En vacker dag, en framtida dag i maj
     när björken doftar, göken i väster gal,
     konvaljen blommar, fjärdens vatten
     stillnar mot kvällen och speglar molnen,

     då skall vi minnas denna försvunna höst
     som fjäriln minns sin puppa, som fågeln minns
     sitt liv i ägget och som Lenin 
     mindes en natt på hotell Regina.

******************

En liten fotnot:
Det var i april 1917 som riksdagsmannen och vänsterpolitikern Fredrik Ström bokade tio rum i Hotel Regina (Drottninggatan 32-34) för ett stort sällskap "på brådskande resa". Sällskapet bestod bland annat av Vladimir Lenen, hans hustru Krupskaja och flera andra kända bolsjeviker.

*********************

I och med den s k Norrmalmsregleringen fick de gamla Klarakvarteren ge plats åt det moderna city, inte särskilt vackert men ... Ett namn som för alltid kommer att vara förknippat med denna citysanering är Hjalmar Mehr, som var finansborgarråd. Han var givetvis inte ensam om detta men blev ansiktet utåt och fick utstå mycket kritik. Efter den s.k. almstriden i Kungsträdgården 1971 kallades Mehr av kritikerna "Almar Ner" och Mikael Wiehe besjöng honom i låten "Trädet" (1992) där en textrad lyder: Det fanns en man, en potentat, jag säger inte mehr, men allt han såg i Stockholms stad, det skulle rivas ner ..."  

***

Det blev hux flux lite nutidshistoria med utgångspunkt från en dikt om november. Ja, ja, det där med associationer ...

För övrigt ser det ut att bli en lugn  lillelördag och under över alla under: solen tittar fram en aning. Läge för promenad med andra ord.


Dagens citat 😮

Fyrkanten - huset - rummet är skapat av rädsla för naturens fria kaos (Odd Nerdrum)