Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

December av Lennart Hellsing (Verserade tankar, 1999):

     December står med svarta fingervantar
     kring parkens träd och kyrkogårdens vårdar.
     Däruppe bland galaxers fjärran gårdar
     det blänker till av tiokronorsslantar.

     Ur dunklet spirar dock en hemlig trånad
     ett hopp som sången transubstansierar:
     Ljus tänds och alla körer repeterar.
     Var hälsad sköna tid - Musikens månad!

*****

Det välkända glöggföretaget Saturnus utropar den 1 december till Glöggens dag(!) och skriver bl.a.  så här på sajten www.glöggensdag.se:

Traditionen att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden. Redan under antiken kryddade och sötade de gamla grekerna och romarna sitt vin. Kryddvinets populäritet ökade runt om i Europa under medeltiden och kryddorna ansågs ha hälsofrämjande egenskaper. ( Men det sägs också att kryddorna behövdes för att dölja dåligt vin.) Benämningen glödgat vin dyker upp i Sverige för första gången 1609.  I kokboken ”Den svenske kocken” från 1837 kan vi läsa följande recept på Glödgat win: ”Vanligt rödt win uppkokas med något muskotblomma, kanel och kryddnejlikor, jämte nödigt socker och antändes. När det slutat brinna, silas det och drickes varmt.”

*****

Men det jag tänker mest på idag är hur spännande det var när man var barn  att leta rätt på den första luckan i adventskalendern.

Julkalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul.

Många år senare blev Gerhard Lang, som pojken hette, delägare i ett tryckeri. Han mindes sin barndoms kakkalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta julkalendern och resten är som man säger historia. I Sverige har det funnits kalendrar sedan 1930-talet och de första gavs ut av Sveriges Flickors Scoutförbund.

Undrar hur årets julkalender i tv ska tas emot? Blir det anstormning i insändarspalterna?

Ni vet väl förresten att flera av tv:s kalendrar kan ses på SVT Öppet arkiv om nu behovet av nostalgi behöver tillfredsställas.


Dagens citat 👍

I natt smidde jag tusen planer. I morse gjorde jag
precis som vanligt (Konfucius)