Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Julbrådska? Vad är det?

Det finns olika sätt att räkna ner dagarna till jul och egentligen är det bara fantasin som sätter gröns för vad som kan kallas "adventskalender". 

I går satt jag som vanligt och spånade på nätet och hamnade hos den underfundige värmländske poeten Bengt Berg på hemsidan som fyndigt heter Ordbruk & Bokstavsskötsel. Då hittade jag en hänvisning till hans fb-sida där han skriver att han klockan 11 varje dag vill försöka bidra med både avkopplande och tankeväckande direktsända program från sin utpost i Fensbol strax utanför Torsby. "Varje dag kommer nya böcker att presenteras, det blir berättande, uppläsning och en och annan juldikt förstås. Jag hoppas kunna bidra på ett positivt sätt för att motverka dysterheten i denna prövande tid, just nu behövs värme och omsorg mer än någonsin!" 

Idag klockan 11 öppnar han lucka 2 i sin bokkalender. Mycket nöje. Och tillsammans med elvakaffet blir det någonting för både kropp och själ.

Och medan jag väntar på att klockan ska bli 11 så låter jag er ta del av en av Bengt dikter. Den heter December (varmlandslitteratur.se):

    Staden vilar i relativt mörker
    Jehovas vittnen ringer på dörren
    i tidiga snömjuka morgnar
    Trafiken makar sig långsamt fram genom
    yrsnön – alla ljud har balsamerats
    blivit ett med kolvar och förgasare
    förlorat varje särart

Jag får faktiskt lite barndomskänsla av den här dikten. Det är nånting som slår an en sträng. 

***

Är man intresserad av att få ta del av julförberedelserna i ett högreståndshem kring sekelskiftet 1900 kan man besöka Hallwylska museets digitala kalender (via museets hemsida).

Och så tänder jag kalenderljuset och letar fram julfavoritlistan på Spotify!

***

Dagens citat 😉

Skjut aldrig upp saker till imorgon som du kan göra i övermorgon
(Mark Twain)