Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Ibland blir det ruskigt spännande ... *

Av känd anledning håller jag bloggen lite julig så här i december. För ganska många år sedan var jag på Träffpunkt Stationen och pratade om jultraditioner och jag plockar ur det materialet.

Idag handlar det om adventsstjärnor och då passar den här lilla dikten av Margareta Melin som inledning:

     Se, stjärnor i mörka fönster
     adventsstjärnor vart man ser.
     Är himmelen här mitt ibland oss?
     Har himmelen kommit ner?

     Jag vill att en stjärna lyser
     i mig, i mitt mörka hus
     att många ska välkomna ljuset
     och själva bli världens ljus.

*****

Adventsstjärnan kommer, liksom mycket annat som vi förknippar med advent och jul, ursprungligen från Tyskland och symboliserar naturligtvis Betlehems stjärna som lyste väg för de vise männen. Idag har den sällan någon religiös betydelse utan används mest för att sprida julstämning. Den utvecklades i Herrnhut i Sachsen som en del av herrnhutismen, en religiös, kristen rörelsen, vars officiella svenska namn är Evangeliska Brödraförsamlingen. De här stjärnorna kallades herrnhutare och lystes upp med stearinljus och bakgrunden går tillbaka till början av 1800-talet. De spreds över världen av missionärer och kom till Sverige på 1910-talet. Julia Aurelius, född Marx, från Herrnhut och gift med professorn och biskopen Erik Aurelius, tog med sig traditionen när hon flyttade från Tyskland till Lund. Den här typen av stjärna tillverkas faktiskt fortfarande i Herrnhut i en verkstad för personer med funktionsnedsättning. De finns i över 60 varianter i olika storlekar och färger både för inomhus- och utomhusbruk och de märks med texten Original Herrnhuter Stern. 

*****

*) Bilden ovan syftar på boken På dödligt spår av thrillergiganten Michael Connelly. På baksidan står: Så spännande att hjärtat stannar". Ja, det var nog snudd på det,  i alla fall i slutkapitlet!


Dagens citat 🤨

Sorterar bokhyllorna. Där står allt som format mig. Måste gallra ut. Det skär i själen. (Göran Greider)

SÅ SANT SÅ!