Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Mörkt och småregnigt ute, inte det minsta jullikt - och inget väder alls för en katt att vara ute i, tycker Vittass, som  nu har parkerat på mattes säng. Fast än är det ju några veckor kvar så förhoppningsvis hinner det bli lite Jenny Nyström-stämning i Blaxhult.

Tänker ni skicka "riktiga" julkort förresten? 

Världens första julkort skickades 1843. Uppfinnaren Sir Henry Cole, som bl.a. uppfann byggklosslådan för barn och även grundade Victoria & Albert Museum i London, bad konstnären John Callcott Horsley rita ett julkort, som trycktes upp i 1000 exemplar. 

Kortet lär ha vållat stor uppståndelse för bilderna, som var menade att visa hur man på julen borde skänka till de fattiga, visade också en kvinnlig familjemedlem som gav en liten flicka en slurk ur ett  rödvinsglas. Det gick inte alls an i det inskränkta England.

Bruket att skicka julhälsningar på kolorerade vykort spred sig snart både till USA och via Tyskland och Danmark till Sverige. I Sverige blev det populärt att skicka julkort i slutet av 1800-talet. Från början importerade man i Sverige julkort från Tyskland och England. Motiven visade då främmande jultraditioner som julgran, jultomte och julklappar till barnen, och snart kom dessa företeelser att inlemmas även i de svenska traditionerna.

Tomten på de importerade julkorten var ofta klädd likt en gruvarbetare, sannolikt med inspiration från Bröderna Grimms sagor. Den svenska tomten, vars ursprung var den ofta vresige hustomten, avbildades däremot klädd likt en bonde. Men snart skulle vår alldeles speciella svenska tomte få sitt utseende genom Jenny Nyström. Hon började tidigt teckna tomtar och när Viktor Rydberg fick se hennes teckningar (Jenny skickade på eget bevåg in sina bilder när hon läst Rydbergs saga) fick de vara med i boken om ”Lille Viggs äventyr på julafton” 1871.  Hon fick också illustrera Rydbergs dikt ”Tomten” 1881 i Ny Illustrerad Tidning.

     VYKORT  (Lennart Hellsing, Verserade tankar, 1999)
     O, denna dag och nästa
     har vi i andanom tänkt på ibland
     och sett framför oss som ett vykort,
     en akvarell av Jenny Nyströms hand.

     Med anledning av detta -
     var bodde jul och tomtar någonstans
     då i en fjärran, hednisk forntid
     alls ingen Jenny Nyström fanns?

     Föll snön på domherrekärvar,
     på gran och lagårdslyktor redan då?
     Jag tvivlar - före Jenny Nyström
     fanns ingenting att falla på!

*****

Dagens citat 😉

Ett sätt att få veta hur en människa har det är att ta reda på om hon längtar efter fredag eller måndag
(Stig Johansson, författare, tecknare, konstnär)