Anna-Majs blogg

Gott och blandat

I synnerhet inte i dessa tider ....

Dagens två adventsljus gör allt de förmår för att lysa upp denna gråa söndag. Inte bara vädret är grått, medierapporteringen är också grå. Så här kan man läsa på Göran Greiders twitterkonto:

     Gråljusets
     trasiga själar
     kommer med tröst
     vid foten av himlens väldiga
     klagomur
     Det är inte dagar, det är år

*****

En sådan här gråvädersdag är den lilla gårdstomten väl kamouflerad, den där lille gråglädde figuren som man måste hålla sig väl med och framför allt inte glömma att sätta ut gröt till på julen.

Det var mycket som kunde gå fel på en gård och i det gamla bondesamhället blandades allmän oro med vidskeplighet och så skapades gårdstomten, I jämlikhetens namn kan nämnas att det finns en kvinnlig motsvarighet till tomten, skogsrået, som är vildmarkens skyddsväsen.

En liten söt historia lättar upp det grå: Viktor Rydbergs Tomten känner vi alla till och vi minns också den kända radiorösten Pekka Langer i alla fall vi i mogen ålder.  När han var pojke skulle han vid en skolavslutning läsa just den dikten men blev nervös och sa: Nu ska jag läsa Viktor av Tomten Rydberg!

Om 25 minuter har Bengt Berg uppe i Fensbol i Värmland lucköppning i sin bokkalender på facebook och han har aviserat att det ska handla om Finland eftersom detta grannland idag den sjätte december firar sin Självständighetsdag. 

*****

Dagens citat 😉

Vattnet är detsamma på båda sidorna om båten
(Finskt ordspråk)