Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

     LUTFISKEN
     Mig tog lutfisken oväntat avsked ifrån.
     Den var icke av rätta ullen.
     Fyra hekto syndetikon
     blev den i kastrullen.
     Som sin egen astralkropp tog den sig ut
     och som tunn teleplasma som legat i lut,
     en väsenslös hägring som plötsligt tog slut. (DN 19641227)

Ja, så gick det för Alf Henrikson och så skulle det säkert gå för mig om jag skulle ge mig på att laga till lutfisk.

Men ni som kan de gamla knepen och tycker att det är fusk med butiksköpt lutfisk. Idag, Annadagen, ska fisken i blöt och på Andreasdagen ska luten tillsättas. Min pappa var bra på det där, jag kommer ihåg den stora baljan nere i vår källare på Movägen! På senare år blev han också en hejare på att göra enbärsdricka och han visste precis hur han skulle göra för att inte risgrynsgröten skulle brännas vid eller koka över. 

Den här dagen kallades förr Anna med kanna och då handlade det förstås om  julölet. I vissa delar av landet skulle ölbryggningen påbörjas den här dagen, i andra delar skulle bryggningen ha kommit så pass långt att det var dags för avsmakning.
*****

Klockan elva är det som vanligt dags för elvakaffe med Bengt Berg. Dagens annonserade tema är helt logiskt "lutfiskackord". Spännande.

*****

Eftersom jag har namnsdag så unnar jag mig en god bulle till förmiddagskaffet. Jag har förresten ett fint namnsdagsminne från barndomen. På Annadagens morgon väckte mig mamma med kaffe på sängen och med ett tänt ljus. Sedan tände jag det ljuset varje morgon fram till jul. 

*****

Ha en bra dag och ta en extra pepparkaka. Det lär vara pepparkakans dag också om jag inte är helt felunderrättad. På Wikipedia läser vi att pepparkakans tidiga historia är osäker eftersom det finns få säkra belägg. Pepparkakan kan ha anor från Mesopotamien år 1700 f.Kr. Det förekommer även uppgifter om att romerska krigare bar med sig pepparkakor som proviant i fält eftersom de höll länge utan att mögla. En teori är att pepparkakan tidigt kom till Sverige från Tyskland, där Nürnberg under medeltiden var ett centrum, men det var inte förrän på 1800-talet som den förknippades med jul.

*****

Dagens citat 👍

Gör det du tycker om och tyck om det du gör. (Okänd)