Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"Lånat" från Bengt Bergs fb-sida idag

Oj, vilken lycka! Bengt Bergs tionde lucka i bokkalendern handlar om katter. Därför byter jag omslagsbild till dagens blogg, om ni som redan sett den förra undrar. Den passar inte in efter den lilla diktstunden från Värmland.

Marcus Tullius Cicero, romersk retor, politiker och författare sa ungefär så här: Den som har en trädgård och en boksamling saknar intet. Bengt Berg håller med men säger så här i stället: Den som har en trädgård, en bokhylla och en katt saknar ingenting. Så sant (men trädgården står jag nog över).

Så underbara små dikter ur boken Rosa & Liksom - en kattbok. Håller tummarna att boken som jag hittade på ett antikvariat finns kvar när beställningen, som nyss gick i väg kommer in i adressatens inkorg.

Dagens tema annars är ju Nobel. Visste ni att Alfred Nobel vid sidan av sin uppfinnarverksamhet mm också skrev dikter som låg gömda i arkiven i drygt ett sekel. En samling med fyllig introduktion, gjord av den tidigare chefen för Nobelbiblioteket Åke Erlandsson, gavs ut 2006. Dikterna spänner över en tidsrymd från ungdomsåren till senare år och är skrivna på omväxlande svenska och engelska. Som förebilder står framför allt romantiska poeter som Shelley och Byron. "Återkommande teman är ensamhet och oförlöst kärlekslängtan. Återkommer gör också reflektionerna om livets mening och universums uppkomst" (Källa: Litteraturmagazinet.se) 

Ingrid Carlberg skriver en hel del av den här ganska okända sidan av Alfred Nobel i sin utomordentliga bok Nobel. Den gåtfulle Alfred. Hans värld och hans pris från 2019. En intressant intervju med Ingrid Carlberg finns att läsa i  Vetenskapsrådets tidning Curie på nätet (2019-12-09)

Något smakprov på Alfreds diktkonst kan jag inte ge men däremot några fyndiga rader av Alf Henrikson från CD:n Sven Idar ger ton åt Alf Henrikson:

     NOBELPRISET
     Denna morgon när solens brand
     slocknar i dimmans dropp
     sitter sorgsna genier i allo land
     och gräver ner sitt hopp.

     Ja, denna jämnmulna höst igen
     efter år av flit
     sveks de på nytt i sitt hopp av den
     som uppfann dynamit.

Dagens citat 😉

Hoppet är naturens slöja för att dölja sanningens nakenhet
(Alfred Nobel)