Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Så bra att Bengt Bergs bokkalender ligger kvar på fb så man inte missar "lucköppningen" när man inte har möjlighet att passa 11-slaget. Idag handlade det om resor och vandringar med pilgrimsanknytning (därför ovanstående inledningsbild). Det handlade om författaren och tecknaren Gunnar Svensson som rest världen över och har inspirerats av naturen i såväl Vietnam och Kuba som längs Klarälven och i Finnskogen till böcker, tidningskåserier, illustrerade reportage, betraktelser mm. Vi fick oss fina dikter och korta prosastycken till livs. Man vill bara ha mer ... 

När jag hör namnet Gunnar Svensson tänker jag annars spontant på en annan Gunnar Svensson, en av 1940-talets mest kända svenska jazzpianister. Under artistnamnet Helmer Bryd medverkade han i Mosebacke Monarki och han förekom också i någon av Hasse och Tages revyer.

Jag hittar tyvärr ingen dikt av poeten Gunnar Svensson men det finns några smakprov på nätet ur olika prosatexter. Så det blir att leta upp någon annan dikt av någon annan värmlänning. Det får bli några strofer ur Gustaf Frödings I skogen (Gitarr och dragharmonika,1891). Det har handlat mycket om skogen hittills  i denna värmländska bokkalender.

     I skogarnes djup bor skuggan,
     och tystnaden slumrar där,
     och viskande bud från bygden
     den suckande vinden bär.

    Och molnen komma med vinden,
    och solen skymmes därav,
    och fåglarnes röster tystna
    och luften är tung och kvav.

    Men vad som av vinden viskas,
    är ingen av oss, som vet,
    ty susande språkets mening
    är skogarnes hemlighet. 
    .....


Dagens citat 🙂

Ingen har lurat mig mer än du, sa gubben, tittade sig i  spegeln
(Värmländskt ordstäv)