Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Sol över lagårdstaket - det måste vara ett positivt järtecken!

Då passade min god morgonhälsning på Insta klockan halv sex med några rader ur Erik Blombergs dikt Var inte rädd för mörkret bra. Ljuset kom! Här kommer hela texten:

     Var inte rädd för mörkret,
     ty ljuset vilar där.
     Vi ser ju inga stjärnor,
     där intet mörker är.

     I ljusa irisringen
     du bär en mörk pupill,
     ty mörkt är allt, som ljuset
     med bävan längtar till.

     Var inte rädd för mörkret,
     ty ljuset vilar där,
     var inte rädd för mörkret,
     som ljusets hjärta bär.

Det finns en vacker inspelning på You Tube med Värmlands nations kör i Uppsala från 2016.  Den första inspelning som jag fick upp - en händelse som ser ut som en tanke, eller hur. Jag befinner mig mentalt i Värmland dessa dagar. För övrigt blandade Bengt Berg bort datumen lite igår, sa att det var 16:e december när han skulle "tända boksolen" men det blev ju rätt till sist. Idag kom solen och idag är det den 16:e. 

Vi som löser korsord stöter allt som oftast på ordet asynja  och nästan alltid ska svaret bli Eir. En annan asynja, gudinna, i nordisk mytologi är Sol, hon som kör solens vagn över himlen. Henne får vi tänka lite på idag.

För övrigt tänker jag idag få upp lite dekorationer  inför julen men jag väntar nog med tomtarna. Nej, förresten, min favorit, "den lille grå" kan få komma fram i ljuset och hålla datormusen sällskap.


Dagens citat

Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret
(Konfucius)