Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Media varnar för nätbedragare så här i juletider ...

Söker man synonymer för ordet natur hittar man tre huvudgrupper: 1) skog och mark, miljö, landskap 2) yttervärlden, världsordning, skapelse 3) kynne, personlighet, väsen mm.

I går berörde Bengt Berg dessa tre om råden i valet av dikter då temat i bokkalendern var just NATUREN,  från det kosmiska  till det mer handfast jordiska, träden, skogen. Exempel på det kosmiska fick ni i gårdagens blogg, idag får ni den andra aspekten, illustrerad med  Bo Setterlinds finstämda dikt Skogen. Det sägs på sina håll att skogen har blivit svenskarnas nya religion och naturens läkande kraft finns många belägg för. Jag har haft med denna dikt tidigare men den kan gott läsas en gång till:

     Har du glömt, att skogen är ditt hem,
     att den stora djupa stilla skogen
     står och väntar på dig som en vän?
     Lämna stadens oro, kom till skogen åter,
     endast så kan du bli hel igen.
     Har du glömt, att skogen är din vän?
     Myrans vägar under himmelen,
     källan, där det växer upp så ljusa samtal,
     gläntan, där man leker med ett regn,
     är de glömda? Minns du inte dem?

*****

Det är regnigt och grått ute idag - kung Bore eller farfar Frost, som ryssarna säger, verkar ha kommit riktigt på avvägar. Det är redan dan före dan före dopparedan så nu får han skynda sig.

Och det är läsväder verkligen och bara jag får mina tomtar på plats så tänker jag ägna mig åt läsning. lägger in sill och steker köttbullar gör jag i morgon. 

Vissa av alla fiktiva huvudpersoner jag möter i litteraturen blir jag god vän med och tröttnar aldrig på. En sådan är f.d. Uppsalapolisen Ann Lindell som Kjell Eriksson skriver om. Nu har den 12:e i serien kommit, Dödsuret. Det blev ett långt uppehåll efter bok nr 10 så jag började ge upp hoppet men så efter tio år kom fjolårets höjdare Den skrattande hazaren, som nominerades till årets bästa svenska kriminalroman. (Den vann dock inte, det gjorde Camilla Grebes Skuggjägaren.)

Det nya året hoppas jag få börja med en ny Alan Banksdeckare, en självklar måste-köpa-bok. Jag beställde den igår. Här skulle jag ha haft med ett bra citat om just engelska deckare som jag såg någonstans i flödet i morse men nu är jag inte människa att hitta det. Det kommer kanske fram så småningom.


Dagens citat 😉

Dåligt väder ser alltid mycket värre ut genom ett fönster (John Kieran)