Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"Jag löser inget korsord före frukost!"

När ingenting händer heter en dikt av Lennart Hallström från december 2019:

    Om du är lyhörd
    så märker du tydligt
    när ingenting händer

    Det kan vara svårt
    eftersom allt annat
    händer samtidigt

    När ingenting händer
    märker du stillheten
    som alltid finns där

    Och ändå är det inte
    själva stillheten
    som händer

    Det är ingenting

*****

Mindfulness handlar om stillhet, om medvetenhet och närvaro. Men gör vi det inte svårare än det behöver vara. Jag tänker på vad Bodil Malmsten skriver i en av sina loggböcker (De från norr kommande leoparderna maj 2007 - april 2009):

"Mindfulness innebär att man ska vara varse det som försiggår exakt just nu, vara medveten om det. Ta in detaljerna, se sig noga för.
    Så blir man inte stressad och utbränd.
    Så löser man sina mentala problem, hjälp till självhjälp.
    Mindfulness - det låter modern och bra.
Tills man kommer på att det bara är vad ens mormor alltid sa - att man ska ta en sak i taget, blott en dag, ett ögonblicj i sänder."

*****

Tredjedag jul (27 december) är ett uttryck som fortfarande används  men Fjärdedag jul (idag) heter numera Värnlösa barns dag och dessa två dagar var helgdagar fram till 1772. Då plockades mer än 20 helgdagar bort. Närmare en  tredjedel av årets dagar var faktiskt  "röda" och "överheten" ansåg att det var dåligt för svensk ekonomi att bönderna var lediga alltför många dagar. 

*****

Dagens citat

Framtiden har alltid så bråttom. Därför ska vi helt grekiskt gå med ryggen mot den, samtidigt som vi avnjuter nuet som en svag bris runt kindbenet.(Ur Det omöjliga alfabetet - F av Bengt Berg och Harry Waldman)