Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

69 värmlänningar hörsammade Bibliotek Värmlands uppmaning att skriva om sin vardag under coronaepidemin och över 100 dikter kom in till den här satsningen som gick under namnet "ord ur krisen". Här är en av dem, skriven av Anders Nilsson i Karlstad:

    ack sa sekunden
    som översvämmade minuten
    som vältrade sig över timmen
    som sköljde över dagen
    som dränkte veckan
    som dolde månaden
    som täckte året
    som spolade bort livet

*****

Den värmländske poeten Ismael Ataria har deltagit i projektet med filmade skrivtips och har nu läst in sju dikter som fångat honom lite extra, bland annat ovanstående. Denna inspelning kommer att läggas ut på Bibliotek Värmlands Youtube-sida. 

Det finns för övrigt mycket intressant om och med denne värmlänning från Hagfors på nätet där han läser egna dikter men också andra poeters verk, bl.a Tomas Tranströmer.

Och när jag inte njuter av poesi och skriver blogg så läser jag om Jane Horney och de dramatiska krigsåren 1941 till 1945, Stormfågel. Vad hände egentligen? Denna bok har stått på att-läsa-hyllan ganska länge liksom Gunnar Bolins intressanta släkthistoria Hovjuvelerarens barn : en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer, som jag också har "plöjt". Det tog ett tag iannan jag fick koll på alla ryska, tyska och svenska släktingar så släktkartan i början kom flitigt till användning. En svensk Buddenbrook står det på omslaget. Jämförelsen är inte helt fel men Thomas Manns genombrottsroman är något mastigare.

Tidig lunch väntar och sedan ska Thomas ha skjuts till tåget och så behöver matförrådet kompletteras inför de återstående helgdagarna. 

 

Citatet

"Vi avråder från att alla resor utom de som generaldirektören upplever som nödvändiga för egen del."  Viktor Barth-Kron i Expressen