Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det är helgdag

Trettondagen .... kallades för övrigt en gång i tiden i folkmun "benraskedagen". Julens mat var i regel slut och man fick kanske karva bort det sista på köttbenen.

Så här skriver Bengt Berg på sin fb-sida:

     Trettondagen å så fjortondagen och så
     håller dagarna på å man tappar
     räkningen efter ett dag -

*****

Vad ska jag läsa? Jag tar en koll i bokhyllan och bestämmer mig för Klas Östergrens Gentlemen. Den har stått oläst i alla år (den utkom 1980). Kan tänka mig att jag köpte den på bokrea och så blev den bortglömd. Jag blev fascinerad av författaren i samband med  bokmässan i höstas, särskilt  ett seminarium tillsammans med Majgull Axelsson har stannat kvar i minnet.

Ett kul sammanträffande för övrigt är att Monika  genom sitt jobb fick i uppdrag att översätta just detta samtal till engelska. Bokmässan, Kulturrådet och Svenska institutet har inlett ett samarbete för att sprida samtal om svensk litteratur i världen och ett urval av femton författarsamtal från Bokmässan Play tillgängliggörs på engelska, tyska, spanska, franska och arabaiska. Jag minns hon sa att hon tyckte Östergren var karismatisk och det kan jag nog hålla med om. 

*****


Citatet

Biblioteken är bättre på att hjälpa er genom perioder utan pengar än vad pengar är på att hjälpa er genom perioder utan bibliotek
(Slogan från Los Angeles bibliotek)